Iako je piletina za izvoz spremna, dozvola za izvoz u EU još nema? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Iako je piletina za izvoz spremna, dozvola za izvoz u EU još nema?

Proizvođači pilećeg mesa iz BiH, uprkos obećanjima domaćih vlasti, još nisu dobili zeleno svjetlo za plasman na evropsko tržište, a neizvjesno je da li će i kada dobiti potrebne dozvole, piše glassrpske.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Inspektori Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu Evropske komisije kontrolisali su od 26. septembra do 6. oktobra 2017. godine sektor peradarstva u BiH. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je 9. oktobra da očekuje da će zvanični izvještaj Evropske komisije stići za tri sedmice i da će time četiri domaće kompanije dobiti dozvolu za izvoz mesa peradi na evropsko tržište. U nadležnim institucijama ističu da taj izvještaj još nije stigao i da ne znaju ni kada će doći.

U skladu sa procedurama rada inspekcije iz EU očekujemo da službeno dobijemo preliminarni izvještaj o obavljenoj misiji na koji ćemo moći dati svoje komentare. Nakon toga konačni izvještaj biće i zvanično objavljen na stranici Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu Evropske komisije. Trenutno nije moguće precizirati početak izvoza mesa peradi i proizvoda od mesa peradi na evropsko tržište. To u velikoj mjeri zavisi od institucija EU u Briselu, kazali su u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Inspektori EU kontrolisali su četiri kandidovana preduzeća koja imaju kapacitet za izvoz – „Madi”, „Ovako”, „Brovis” i „Agreks”.

Imali smo najave da će nalaz inspektora sa zatečenim stanjem stići za tri sedmice. Od toga je prošlo mnogo više, a zvaničnog oglašavanja i dalje nema. Vjerujemo da ima tu neki problem, ali računamo i na to da evropskoj administraciji treba izvjesno vrijeme da sve obradi i da nam zvanično saopšti njihove stavove. Ništa se ne može govoriti dok ne stigne izvještaj inspektora EU, kazao je direktor „Agreksa” iz Donjeg Žabara Predrag Miličić.

U kompanijama koje se spremaju za izvoz ističu da je već izvjesno da i u slučaju kada bi odmah dobili dozvolu sa isporukom mesa na evropsko tržište ne bi mogli početi prije iduće godine.

Naše firme imaju kapacitete za izvoz i mesa i jaja. Zbog toga možemo biti vrlo ozbiljni ponuđači na evropskom tržištu. Ne očekujemo megalomanske poslove, ali ako tržište bude prihvatalo naše proizvode možemo da garantujemo i kvalitet i da se cjenovno nosimo sa konkurencijom – rekao je Miličić.

Novinar: Marijana Miljić

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju