Izostali prvi kilogrami proljećnog meda u hercegovačkim pčelinjacima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izostali prvi kilogrami proljećnog meda u hercegovačkim pčelinjacima

Izostali su prvi kilogrami proljećnog meda u hercegovačkim pčelinjacima. Kišan period i relativno niske dnevne temperature, uslovile su loš početak sezone, koja, prema procjenama pčelara, kasni petnaest dana. 

Neuobičajeno, ali vlasnici većih pčelinjaka, već pripremaju pčelinja društva za selidbu.

Slobo Anđelić iz Vrbna kaže da, osim što vegetacija kasni, dnevne temperature ne dopuštaju unos ionako oskudnog nektara.

Јoš nije pripremio košnice za početak sezone. Od divljih cvjetnica, koje bi prve trebalo da daju med, nije imao koristi.

Prvo je bila suša, onda počele kiše, sada je stalni pad temperature – priča Slobo Anđelić, pčelar iz MZ Vrbno.

 

Izostao je unos meda sa zanoveti, glavne medonosne biljke i u južnim dijelovima Trebinja. Cvjetanje je bilo intenzivno, ali bez koristi za pčelare. I livadske cvjetnice kasne, pa pojedinci pripremaju košnice za selidbu u druga područja.

Moramo ih preseliti, veliki je broj društava, uzalud su ovdje. Vremenski uslovi ne dozvoljavaju pčeli da unosi nektar i med – kaže Milorad Ljubibratić, pčelar iz Ljubova.

Stanje u Hercegovini

Slobo Anđelić, pčelar iz Vrbna pojašnjava da bi zanovet medila potrebna je temperatura oko 25 stepeni, koje, kako je rekao sada nema. Prema saznanjima pčelara, stanje je slično i u ostalim pčelinjacima u Hercegovini, u kojima je oko 35.000 košnica. Ni na osnovu dugogodišnjeg iskustva, kažu pčelari, nezahvalno je prognozirati kakav će biti nastavak proljeća.

Pročitajte još...   U Bijeljini obuka za pčelare

Kao olakšanje, novina u ovogodišnjem Pravilniku za pčelare jeste da, ako žele da ostvare subvencije na pčelinja društva, ne moraju imati registrovano gazdinstvo.

Ne moraju pčelari da se registruju u APIF-u, da zamrznu status poljoprivrednog gazdinstva, a ostala su tri uslova – da je član Udruženja, da ima registrovan pčelinjak kod Ministarstva poljoprivrede, i više od 50 pčelinjih društava – navodi Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara “Leotar” Trebinje.

Za druge podsticaje, kao što su povrat novca za ulaganja u kapitalne objekte ili proizvodnju matica, registracija u APIF-u je obavezna. Novina je i to što će novac za podsticaje, za članove udruženja, biti isplaćivan putem njihovih udruženja.

Pročitajte još...   Bivši radnici sa sudskom policijom plijene imovinu „Farmlanda“

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Semberiji nestašica meda (VIDEO)

Agro vijesti

Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog kiše