Izvoz pilećeg mesa je najveći ekonomski uspjeh BiH nakon rata | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz pilećeg mesa je najveći ekonomski uspjeh BiH nakon rata

Izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju iz Bosne i Hercegovine jedan je od najvećih koraka u privredi ove zemlje. Rekao je predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH i izvršni direktor firme Madi Tešanj Edin Jabandžić.

Nakon što je Evropska komisija na današnjoj sjednici stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju. Jabandžić je u intervjuu za kazao kako su napori ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića te USAID/Sweden s projektom “Farma 2” urodili plodom i da je današnji datum nagrada za sve njih.

Ovaj poduhvat je s ekonomskog aspekta jedan od najvećih koje je BiH uspješno savladala od završetka rata do danas. Privrednici su morali ispuniti sve zahtjeve Evropske unije. Ovo je bitan datum za BiH, privrednike, privredu u našoj zemlji, ali i ljude u Evropi koji će konzumirati naše meso.

Evropska komisija je tokom svog boravka u BiH boravila u četiri firme koje će po automatizmu dobiti dozvole za izvoz mesa. Dalje aktivnosti na dodjeljivanju dozvola za izvoz mesa raditi će Ured za veterinarstvo BiH imati u savezu s Evropskom unijom.

Pročitajte još...   BH farmeri u strahu zbog učestalih problema sa izvozom mesa

Uvoz roba iz EU

Međutim, s današnjim datumom Bosna i Hercegovina postaje slobodno tržište i za uvoz roba iz Evropske unije. Zbog toga postoji bojazan da će se na policama pronaći i strani proizvodi.

To ne možemo izbjeći i moramo gledati kako sve to kompenzovati. Biće teško boriti se s firmama u Evropi kao što je Poljska koja prednjači u proizvodnji pilećeg mesa u EU, ali i Holandija te druge zemlje. Na jednom ovakvom tržištu kao što je naše postoji opasnost da se napravi pometnja.  Nadam da će naši ljudi i dalje nastaviti kupovati domaće proizvode.

Mišljenja je da će prednost bh. proizvoda u Evropskoj uniji biti halal ceritifikat koji je većeg kvaliteta u BiH nego u zemljama Evrope.

Pročitajte još...   Izvoz piletine za EU samo što nije krenuo...

Na kraju je istakao da njegova firma “Madi” iz Tešnja posjeduje najveću klaonicu na Balkanu. Te da će proširenjem kapaciteta doći i do veće potražnje radnika i povećanja zaposlenja zbog čega ne krije zadovoljstvo.

Izvor: Klix.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije