Izvoz u Kinu za proizvode iz Srbije, svinjetina, mlječni proizvodi, jabuke i kukuruz | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvoz u Kinu za proizvode iz Srbije, svinjetina, mlječni proizvodi, jabuke i kukuruz

Izvoz u kinu

Izvoz u Kinu, najveću korist donosi poljoprivrednim proizvođačima, a poremećaja na tržištu neće biti. Rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Izvoz u kinuOd Novembra izvoz u Kinu

Srbija otvara nova tržišta za izvoz mesa i za desetak dana trebalo bi da krene izvoz junetine u Tursku. Od novembra će se svinjsko meso izvoziti u Kinu, naveo je on.

Dogovoren je i izvoz mlječnih proizvoda, kukuruza, jabuke. U toku su pregovori sa najvećim kineskim uvoznikom voća o regionalnom otkupnom centru u Srbiji.

Nedimović je rekao da su važni sporazumi potpisani u Kini i da je otvoreno tržište koje Srbija nikada do sada nije imala. Prema njegovim riječima, to je posljedica političkih dogovora Srbije i Kine i dobrih odnosa predsjednika Aleksandra Vučića i Sija.

Dogovorili smo izvoz svinjskog mesa bez limita, bez kvota, koliko god možemo da proizvedemo i koliko god oni žele i mogu da kupe. A u pitanju je najveće tržište na svijetu, koje najbolje plaća. Ako oni najbolje plaćaju to znači da će biti bolja cijena i za srpske proizvođače, kaže ministar poljoprivrede.

Oko 50.000 tona svinjskog mesa je polazna osnova o kojoj se priča, ističe Nedimović.

Ovo nismo imali nikada pogotovo zbog naše tradicije i proizvodnje svinja koja je u Srbiji ukorijenjena – imamo poseban odnos prema tome.

Tržište će odrediti cijene

Govoreći o cijeni, Nedimović kaže da to reguliše tržište i da je njegov posao da to “tržište otvori”, da meso ide u Kinu. Prema njegovim riječima, došlo je do povećanja cijena do 30 odsto u zemljama koje su “otvorile” Kinu. Njih 90 čeka u redu da “otvore” Kinu, a neke pokušavaju to već 30 godina.

Pročitajte još...   Uvoz u BiH u 2018. veći od izvoza

Ukazuje da u ovom trenutku imamo proizvodnju od oko četiri miliona svinja, a kapaciteta za dva ili tri puta više.

Čim otvorimo tržište možete da povećate svoje kapacitete. Tvrdi ministar i ističe da ne treba da bude bojazni da li će biti poremećaja na tržištu. “Apsolutno ne”, kaže on.

Subvencije su “tržište”

Govoreći o subvencijama, Nedimović kaže da Srbija ima uvreženi sistem subvenvcija.

Najveće subvencije za poljoprivredne proizvođače je kada otvorite tržište i kada dođe do skoka cijene. Nema bolje subvencije i najsigurnije subvencije na svijetu. Nama je važno da idemo naprijed s proizvodnjom svinja, prilike u svijetu se mijenjaju, kao što su trgovinski ratovi, razne bolesti. Mi gledamo svoje, neka se veliki tuku, rekao je Nedimović.

Kaže da je njegov posao da vodi računa o poljoprivrednim proizvođačima i da Srbija ima alate kojima može da utiče da ne dođe do poremećaja na tržištu.

Ja sam u situaciji kao koza koja čuva kupus, moj posao je da vodim računa o poljoprivrednim proizvođačima. Imamo alate na našem tržištu kako da regulišemo da ne dođe do poremećaja, kaže ministar.

Za uvoz kriv SSP

Srbija uvozi 30.000 tona svinjskog mesa, od toga 22.000 tona iz Španije. Govoreći o tome zašto uvozimo, Nedimović kaže da to treba pitati onog ko je 2009. potpisao SSP, tada je uvedena slobodna trgovina.

Morate to da poštujete, ovo je ozbiljna pravna država i nema igranja sa tim stvarima.

Kaže da nije pristalica neoliberlanih škola.

Ako želite da izvozite morate pustiti i da uđe, jer neko može da vam zatvori granicu za neki drugi proizvod. Globalizacije je uzela svoje. Moramo da poštujemo svoje obaveze iz 2009. godine, ma šta ja mislim o tome.

Jabuke bez limita

Osvrćući se na izvoz jabuka, kaže da je najvažnije da u jednoj proizvodnji imate više pozicija i alternativnih tržišta da možete da skočite na drugo tržište, ako dođe do problema

Nismo dogovorili limite za jabuke, koliko god proizvedemo, ako uspijemo 60.000 tona – to je trećina izvoza koja ide u Rusiju.

Govoreći o imidžu hrane iz Srbije, Nedimović ukazuje na postulat u Kini – želimo hranu koja je kvalitetna i bezbjedna.

Naše je da vodimo računa o sigurnosti, zaključio je ministar poljoprivrede.

Izvor: Novosti

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Za investicije u ruralni turizam 2,55 miliona KM

Agro vijesti

Danas uplaćeni podsticaji za poljoprivrednike u Republici Srpskoj