Kakanjski poljoprivrednici će proizvoditi feferone za njemačku kompaniju | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Kakanjski poljoprivrednici će proizvoditi feferone za njemačku kompaniju

U Kaknju je danas ugovore o proizvodnji zelenih feferona potpisalo 30 poljoprivrednih proizvođača, koji će kompletnu proizvodnju prodavati njemačkoj kompaniji “Carl Kuehne”, poslovna jedinica Mostar, prenosi klix.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Radi se o realizaciji programa u okviru kojeg će se na području kakanjske opštine uzgajati zeleni feferoni na površini od 50 dunuma.

Njemačka firma “Carl Kuehne” je u proteklom periodu u Kaknju predstavila svoju poslovnu ponudu, a u kojoj nudi svakom kooperantu sa kojim je potpisala ugovor siguran otkup ploda zelenog feferona, te neophodni sadni i ostali repromaterijal, čiju vrijednost bi proizvođači vratili kroz otkupljeni plod.

Pročitajte još...   Od sutra pojačana kontrola uvoza mesa

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od jednog do četiri dunuma, a najisplatnije je izvršiti sadnju zelenog feferona na površini od dva do četiri dunuma, jer se na većim površinama može zaraditi i više.

Pročitajte još...   BiH ima najmanje 10 kompanija koje mogu izvoziti pileće meso u Evropsku uniju

Berba zelenih feferona je svakih osam do 12 dana, a tokom vegetacije ima osam do deset berbi. Mogući prinosi po dunumu iznose od pet do sedam tona i već je ugovorena otkupna cijena od 0,90 KM po kilogramu.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz