Kakanjski poljoprivrednici će proizvoditi feferone za njemačku kompaniju | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Kakanjski poljoprivrednici će proizvoditi feferone za njemačku kompaniju

U Kaknju je danas ugovore o proizvodnji zelenih feferona potpisalo 30 poljoprivrednih proizvođača, koji će kompletnu proizvodnju prodavati njemačkoj kompaniji “Carl Kuehne”, poslovna jedinica Mostar, prenosi klix.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Radi se o realizaciji programa u okviru kojeg će se na području kakanjske opštine uzgajati zeleni feferoni na površini od 50 dunuma.

Njemačka firma “Carl Kuehne” je u proteklom periodu u Kaknju predstavila svoju poslovnu ponudu, a u kojoj nudi svakom kooperantu sa kojim je potpisala ugovor siguran otkup ploda zelenog feferona, te neophodni sadni i ostali repromaterijal, čiju vrijednost bi proizvođači vratili kroz otkupljeni plod.

Pročitajte još...   Usorac: Ništa bez izvoza u Tursku i uvođenja carine na meso iz EU

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od jednog do četiri dunuma, a najisplatnije je izvršiti sadnju zelenog feferona na površini od dva do četiri dunuma, jer se na većim površinama može zaraditi i više.

Pročitajte još...   Trivković: Interventni otkup snažna podrška proizvođačima

Berba zelenih feferona je svakih osam do 12 dana, a tokom vegetacije ima osam do deset berbi. Mogući prinosi po dunumu iznose od pet do sedam tona i već je ugovorena otkupna cijena od 0,90 KM po kilogramu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Agroanalitičar Žarko Galetin savjetuje ratare da sačekaju sa prodajom žita

Agro vijesti

Oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa