Kako do povoljnijih kredita za poljoprivrednike? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kako do povoljnijih kredita za poljoprivrednike?

Poboljšati saradnju u proizvodnji, preradi i prodaji jedan je od primarnih izazova zbog kojeg je Ministarstvo poljoprivrede za istim stolom okupilo poljoprivredni sektor s predstavnicima komercijalnih banaka i Investiciono-razvojne banke Srpske, piše rtrs.tv

Poljoprivredni proizvođači Srpske suočeni su s problemom naplate svojih proizvoda. Dešava se da na isplatu čekaju i po godinu dana. To im onemogućava da na vrijeme uđu u naredni ciklus proizvodnje, navode iz Udruženja povrtara, zbog čega su primorani da smanje ili u potpunosti prekinu proizvodnju.

Naših domaćih jagoda nema sada na tržištu. Јagoda je zaorana, a sada je, kako kažu, uvoze iz Egipta, kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Srpske.

Iz resornog ministarstva navode da je u Srpskoj ove godine dostupno više od 750.000 tona različitih vrsta poljoprivrednih proizvoda, te da je obrt u poljoprivredi desetorostruko manji u odnosu na preriđivački i trgovački sektor.

Pokušavamo doći do dogovora koji su to uslovi koji bi mogli pospješiti povezivanje, pravovremeni otkup i ugovaranje proizvodnje koja bi mogla rezultirati pravim efektom na domaćem tržištu, kaže Gordana Rokvić, savjetnica ministra poljoprivrede i šumarstva.

Iz IRB-a kažu da prerađivački i trgovački lanci mogu da povuku sredstva ove banke preko komercijalnih banaka s kamatnom stopom od maksimalno 4,7 odsto. Slična je situacija i sa poljoprivrednim proizvođačima za koje je maksimalna kamatna stopa 4,4 odsto.

Mi smo u pregovorima sa dvije banke- jednom komercijalnom koja je smanjila svoju maržu kada su u pitanju kapitalne investicije u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije, tako da će za ove namjene poljoprivrednici moći dobiti sredstva po kamatnoj stopi od tri odsto, kaže Snežana Vujnić, direktorka IRB-a.

Žarko Mikić, direktor preduzeća Vitaminka Banjaluka, kaže da je i poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima jako bitno da obezbijede likvidnost u cilju redovne isplate proizvođačima kako bi mogli da obnove proizvodni ciklus.

Pročitajte još...   Pčelarstvo je mnogo više od meda

Prerađivači ranija iskustva ocjenjuju pozitivnijim u odnosu na današnja, kada se do kreditnih sredstava IRB-a može doći samo putem finansijskih posrednika, zbog čega su potrebne garancije koje ranije nisu bile tražene.

Shares
Slične objave
Agro vijestiPijačni barometar

Pijačni barometar 23.11.2021. godine

Agro vijesti

Pašalić: Dva razloga za skok cijena povrća

Komentariši