Kako do povoljnijih kredita za poljoprivrednike? | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kako do povoljnijih kredita za poljoprivrednike?

Poboljšati saradnju u proizvodnji, preradi i prodaji jedan je od primarnih izazova zbog kojeg je Ministarstvo poljoprivrede za istim stolom okupilo poljoprivredni sektor s predstavnicima komercijalnih banaka i Investiciono-razvojne banke Srpske, piše rtrs.tv

Poljoprivredni proizvođači Srpske suočeni su s problemom naplate svojih proizvoda. Dešava se da na isplatu čekaju i po godinu dana. To im onemogućava da na vrijeme uđu u naredni ciklus proizvodnje, navode iz Udruženja povrtara, zbog čega su primorani da smanje ili u potpunosti prekinu proizvodnju.

Naših domaćih jagoda nema sada na tržištu. Јagoda je zaorana, a sada je, kako kažu, uvoze iz Egipta, kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Srpske.

Iz resornog ministarstva navode da je u Srpskoj ove godine dostupno više od 750.000 tona različitih vrsta poljoprivrednih proizvoda, te da je obrt u poljoprivredi desetorostruko manji u odnosu na preriđivački i trgovački sektor.

Pokušavamo doći do dogovora koji su to uslovi koji bi mogli pospješiti povezivanje, pravovremeni otkup i ugovaranje proizvodnje koja bi mogla rezultirati pravim efektom na domaćem tržištu, kaže Gordana Rokvić, savjetnica ministra poljoprivrede i šumarstva.

Iz IRB-a kažu da prerađivački i trgovački lanci mogu da povuku sredstva ove banke preko komercijalnih banaka s kamatnom stopom od maksimalno 4,7 odsto. Slična je situacija i sa poljoprivrednim proizvođačima za koje je maksimalna kamatna stopa 4,4 odsto.

Mi smo u pregovorima sa dvije banke- jednom komercijalnom koja je smanjila svoju maržu kada su u pitanju kapitalne investicije u oblasti poljoprivrede i prerađivačke industrije, tako da će za ove namjene poljoprivrednici moći dobiti sredstva po kamatnoj stopi od tri odsto, kaže Snežana Vujnić, direktorka IRB-a.

Žarko Mikić, direktor preduzeća Vitaminka Banjaluka, kaže da je i poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima jako bitno da obezbijede likvidnost u cilju redovne isplate proizvođačima kako bi mogli da obnove proizvodni ciklus.

Pročitajte još...   Vrtoglave cijene uticale na prodaju na zelenim pijacama

Prerađivači ranija iskustva ocjenjuju pozitivnijim u odnosu na današnja, kada se do kreditnih sredstava IRB-a može doći samo putem finansijskih posrednika, zbog čega su potrebne garancije koje ranije nisu bile tražene.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.

Komentariši