Kako su koride u Čevljanovićima i Grmeču povezale BiH i Japan | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Kako su koride u Čevljanovićima i Grmeču povezale BiH i Japan

Besim Gljiva, predsjednik Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskih bikova (SKUBB) BiH, danas putuje u Japan, a razlog njegovog putovanja u Zemlju izlazećeg sunca je više nego zanimljiv. 

U Japan idem na poziv grada Isena, koji je poznat kao jedino mjesto u kojem se u ovoj zemlji održavaju borbe bikova. Ovo je veliko priznanje za moj rad, ali i za sve uzgajivače bikova u našoj prelijepoj BiH. Drago mi je što ću imati priliku da se upoznam s ljepotama Japana i razmijenim iskustva sa stanovnicima Isena. Imat ću priliku upoznati organizatore koride u Isenu i njihovu arenu. Domaćin će mi biti Akira Okubo, gradonačelnik Isena, grada u prefekturi Kagošima, koji smo u julu ugostili u našoj Bosni. Gradonačelnik Isena putem Ambasade Japana u našoj zemlji stupio je u kontakt sa SKUBBBiH. Upravo to je i bio razlog uvezivanja s Bosnom i Hercegovinom, jer je to kod njih drevna tradicija koju njeguju.

Prije svega, Japanci su se zanimali za koride na Čevljanovićima i Grmeču. 

Obradovani su što je naš savez multietničan i što djeluje na prostoru cijele BiH nakon posljednjih nesretnih dešavanja u našoj zemlji. Nedavno sam bio i gost ambasadora Japana Hidejuki Sakamota, koji je izrazio nadu da će se prijateljski odnosi između BiH i Japana dalje razvijati putem sporta i borbi bikova.

Grad domaćin

U okviru dolazećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020., grad Isen postao je „grad domaćin“ koji će bodriti sportiste iz BiH tokom igara. Sporazum o saradnji bit će potpisan 21. septembra između grada Isena, Olimpijskog komiteta, Paraolimpijskog komiteta i Saveza klubova uzgajivača i ljubitelja bosanskih bikova.

Ceremoniji će prisustvovati OKBiH, naš ambasador u Japanu Siniša Berjan i veliki broj važnih ljudi iz sportskog i političkog života Japana. Pokušat ću da što bolje predstavim BiH, a drago mi je da nas je povezala bosanska korida. Naravno, treba zahvaliti i ambasadoru Siniši Berjanu, koji je bio jedan od pokretača ovog novog prijateljstva. Zanimljivo je i to da smo jedini savez koji je u sklopu organizacije Olimpijade u Japanu pozvan da bude gost, iako u samoj BiH veliki broj građana ovaj sport nipodaštava. Japanci su vjerovatno to što jesu, najbogatija zemlja na svijetu, upravo zbog ljubavi prema svojoj zemlji. Valjda i mi to nekad shvatimo.

Zaključuje na kraju Besim Gljiva te dodaje da je jedan od putnika u Japan trebao biti i poznati komentator korida Milenko Srdić, ali iz tehničkih razloga nije uspio ispuniti svoj životni san.

Pročitajte još...   Moraju da uspavaju kravu koja je ilegalno ušla u Srbiju iz Bugarske

Izvor: Avaz

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.