Kapije “Novog Žitoprometa” ponovo otvorene | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kapije “Novog Žitoprometa” ponovo otvorene

Kapije najveće mlinsko-prerađivačke industrije u Semberiji ponovo su otvorene, a prvih 200 tona pšenice već je u silosima “Novog Žitoprometa”.

novog Žitoprometa

Foto: Glas Srpske

Prve isporuke su tu

Potvrdio je to za “Glas Srpske” šef proizvodnje u ovom preduzeću Dušan Tomić, naglasivši da su kombajni uveliko na semberskim poljima te da ratari već dva dana dovoze hljebno žito.

Prvi traktori su ušli u krug preduzeća na zadovoljstvo i ratara i nas zaposlenih. Otkupna cijena još nije formirana, a imajući u vidu da pratimo kretanja u Srbiji, očekujem da će ovih dana biti poznata. Ono što je pozitivno jeste to što iz naše laboratorije izlaze dobri rezultati, pšenica je suva i imamo razloga za zadovoljstvo – rekao je Tomić.

150.000 Tona pšenice

Naglasio je da očekuje da će u ovoj sezoni u silose stići oko 150.000 tona pšenice, iako kapaciteti ovoga preduzeća dosežu i do 400.000 tona.

Posljednji put, 2018. godine, otkupljeno je svega 10.000 tona hljebnog žita. Nakon svih problema i ponovnog pokretanja proizvodnje, pred nama je jedna dobra godina – istakao je Tomić.

Dodao je da je u preduzeću sve spremno za mljevenje pšenice i slanje dalje u pekare.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 22.05.2018. godine
Nova uprava

Ovo bijeljinsko preduzeće ranije je nosilo naziv “Žitopromet” i slovilo je za giganta u mlinsko-prerađivačkoj industriji, sve dok se nisu počeli nizati problemi.

Zahvaljujući pravovremeno otvorenom stečaju, podsjetio je Tomić, sačuvana je imovina, a stoprocentni vlasnik firme sada je fočanska kompanija “Pavgord” koja je već uložila ogroman novac kako bi modernizovala pogon.

Kompanija “Pavgord” je 18. januara ove godine kupila nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion maraka, a prethodno i pokretnu imovinu, te uplatila 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Pročitajte još...   Voćari u Prijedoru se nadaju dobrom prinosu i dobroj zaradi

Problemi u “Žitoprometu” javili su se 2018. godine. Silosi su tada bili puni pšenice, ali su pogoni stajali i skupljali prašinu jer ratarima nije bio plaćen rod.

Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine “Žitopromet” je zapošljavao 113 radnika.

Zaposleni

Od 1. marta, kada je preduzeće “Novi Žitopromet” počelo da radi broj zaposlenih je udvostručen.

Na početku je vraćeno na posao nas dvadesetak, a danas nas ima 40 i kako vrijeme bude odmicalo i posao se razvijao biće novih zapošljavanja. Razloga za zadovoljstvo imamo svi, plate se isplaćuju redovno, doprinosi se izmiruju na vrijeme – rekao je Dušan Tomić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća

Agro vijesti

Otkupna cijena pšenice ponovo enigma