Kiša obrala trećinu jagoda | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Kiša obrala trećinu jagoda

Rod jagoda u Potkozarju umanjen je za trećinu zbog lošeg vremena, dugog kišnog perioda i niskih temperatura u maju.

jagoda

Ilija Kovačević iz Turjaka, najveći proizvođač ovog voća u gradiškom dijelu Potkozarja, kaže da je ovo najlošija sezona u posljednjih 20 godina. Toliko se on bavi proizvodnjom jagode. Sa 4 dunuma Kovačević očekuje rod od 6 tona, što je znatno manje nego prošle godine.

Za razliku od lijevčanskog kraja, gdje je proizvodnja jagode mnogo intenzivnija, on kaže da je u prednosti zbog brdovitog predjela na kojem uzgaja ovo voće. Jer se vlaga manje zadržava, a voda brže isušuje.

Ove godine nemam potrebe za veliki brojem berača jer jagoda zri sporije. Rod je mnogo manji nego u većini prethodnih godina, kada je odnos kiše i sunčanih dana bio uravnotežen. Samo dva dana u maju bila su idealne temperature. Najtoplije je bilo 25. maja kada je bilo preko 20 stepeni Celzijusa. Svih ostalih dana smjenjivali su se kiša, oblaci i po malo sunce.

Loše vrijeme

Osim roda, loše vrijeme je nepovoljno uticalo na kvalitet jagode, na slast i krupnoću. Ovaj uzorni proizvođač ističe da je ipak zadovoljan, jer ima siguran plasman.

Imam kupce koji tokom cijele sezone preuzimaju jagodu po cijeni od dvije KM po kilogramu. Cijena se kod mene ne mijenja već pet godina i ja sam zadovoljan. U ovu djelatnost ne treba ulagati mnogo novca; troškovi nisu veliki ali zato treba mnogo raditi.

U laktaškom kraju, gdje postoji duga i bogata tradicija u proizvodnji jagode, kažu da je ovo veoma loša sezona. Ali u lokalnoj upravi nastoje stimulativnim mjerama pomoći proizvođačima.

Besplatnom podjelom rasade, savjetovanjima, promotivnim akcijama te drugim stimulativnim mjerama opština Laktaši podstiče proizvodnju jagode.

Rekao nam je Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša.

Pročitajte još...   Pšenice zbog kiše ostala bez zaštite

Klimatski uslovi, izuzmu li sezone kao što je ova, veoma su povoljni. Broj poljoprivrednika opredijeljenih za jagodu je sve veći.

Na području laktaške opštine ove godine je 120 dunuma pod zasadima.

Proizvodnja jagode najzastupljenija je u Slatini, Dovićima, Babićima, Alesićima, Milosavcima, Kadinjanima i drugim selima župskog kraja. To je dokaz da su poljoprivrednici prepoznali naše  stimulativne programe.

Objasnili su u opštini Laktaši.

Ranko Karapetrović podsjeća da jagode i trešnje donose prvi novac, prvu zaradu u godini.

To je za svakog poljoprivrednika važno, jer nakon prodaje jagode ili trešnje stiče se prvi novac za sljedeće poslove. Karakteristično je da prodaja ovog voća nije problematična i da se sva proizvodnja plasira na kućnom pragu dok su cijene jagode i trešnje od tri do pet KM godinama konstantne i stimulativne.

Kaže Karapetrović.

Pročitajte još...   Đokići primjer uspješnog bavljenja stočarstvom u Semberiji

Dani jagode

U Slatini se svake godine posljednjeg vikenda u maju održavaju tradicionalni „Dani jagode“. Tako će biti i ove godine.

U Slatini će biti predstavljeni najuspješniji proizvođači laktaške i susjednih opština. Osim izložbe, organizovana su predavanja te drugi sadržaji na temu proizvodnje jagode sa naglaskom na ovogodišnju sezonu.

Uslovi za dobar rod

Za dobar rod jagode, smatraju stručnjaci, potrebano je obezbijediti rastresito tlo na dobro osvijetljenim položajima. Jagoda ne podnosi teška, hladna i vlažna zemljišta sa visokim nivoom podzemne vode.

 

Na takvim terenima je najbolje jagode uzgajati na visokim gredicama. Gredice za sadnju je potrebno obogatiti kompostom i dobro pripremiti.

Jagode se idealno uzgajaju na jugozapadnim blagim padinama. Na otvorenom se mogu uzgajati na foliji. Prednosti uzgoja na foliji su ubrzano sazrijevanje zbog akumulacije topline, manje rada oko uklanjanja korova, čistiji plodovi, lakše čišćenje zasada.

Istu ulogu ima i malč od slame, samo što je komplikovanija borba protiv puževa. Ilija Kovačević koristi slamu i kaže da je njegovo iskustvo veoma dobro.

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''