Kiša prepolovila urod aronije | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kiša prepolovila urod aronije

Prodajem aroniju

U selu Čaplje, kod Sanskog Mosta, danas je počela berba na jednoj od najvećih plantaža aronije na području USK, čiji je vlasnik Hamo Biščević.

Prodajem aroniju

Za razliku od prošle godine, kada je urod bio rekordan, vlasnik kaže da će ove godine ukupna količina bobičastih plodova biti upola manja.

Za duplo manji rod krive su vremenske prilike, jer je za vrijeme cvjetanja aronije, tokom maja, bilo kišovito i izrazito nepovoljno vrijeme. Zbog toga je urod ove godine podbacio.

Dodaje da je proteklih sedmica vodio pravi rat i s pticama, koje su zbog nedostatka hrane u prirodi u velikim jatima napadale plantažu, pa je naposlijetku bio primoran da zasade pokrije zaštitnom mrežom.

Pročitajte još...   Sestre Cacanović - Sa tatom na njivu i u traktor

Biščević kaže da su procjene da će ove godine proizvesti oko 700 litara soka od aronije, koji je izuzetno tražen na lokalnom tržištu, te se, zbog ljekovitih svojstava, preporučuje bolesnim, ali i zdravim osobama.

Ove godine planiramo proizvodnju većih količina likera, koji je prošle godine bio pravi hit, a i ove godine već imamo dosta narudžbi za ovaj proizvod. Također, imamo i čaj od aronije i njega možemo proizvesti u neograničenim količinama.

Na uzgoj aronije se odlučio prije pet godina, kada je zasadio prve sadnice, a njihov broj se u međuvremenu povećao na preko 1.000.

Pročitajte još...   Borovnica, malo je otkupljivača ali sa plasmanom nema problema

Kaže da su svi članovi porodice uključeni u poslove obrade zemljišta i uzgoja ove biljke te ističe da je njena prednost u odnosu na ostale kulture to što nije previše zahtjevna. Aronija je bogata ljekovitim tvarima i vitaminima te djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno, jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''