Ko zasije GMO soju ostaje bez podsticaja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ko zasije GMO soju ostaje bez podsticaja

GMO
Svi poljoprivrednici koji ove godine eventualno pokušaju da zasiju genetski modifikovanu soju (GMO) na svojim oranicama rizikuju da budu isključeni iz sistema podsticaja na dvije godine.

Rekli su to u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i podsjetili da u EU nijedna sorta GMO soje nije dobila odobrenje za uzgoj.

Načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u ovom ministarstvu Saša Lalić istakao je da je sa te strane u potpunosti jasan stav.  Te je opredjeljenje ministarstva za novčanu podršku samo one proizvodnji koja zakonski nije zabranjena. Zato je, kako je naglasio, novim Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2021. godinu jasno propisano pravo na podsticaje za proizvodnju merkantilne “bez GMO soje, uljane repice i suncokreta”.

Jasno je nastojanje i podrška ovog ministarstva u proizvodnji i povećanju površina genetski nemodifikovane soje. Ovo je i šansa proizvođačima, naročito ako imamo u vidu činjenicu da imaju sigurnog kupca i obezbijeđen plasman svojih proizvoda, kazao je Lalić.

GMO je regulisana u Srpskoj

U Srpskoj je oblast GMO regulisana, naveo je Lalić. Zakonom o genetski modifikovanim organizmima i podzakonskim aktima donesenim na osnovu ovog zakona.

Na teritoriji RS nije dozvoljena upotreba GMO i proizvoda od GMO. To podrazumijeva zabranu uvođenja ovih organizama i proizvoda u životnu sredinu. Te njihovo stavljanje u promet, rukovanje, prevoz, pakovanje i tranzit preko područja RS, kao i zabranu prerade.

Inspektori redovno vrše kontrole

U Ministarstvu poljoprivrede su istakli da su republički poljoprivredni i fitosanitarni inspektori u okviru redovnih aktivnosti lani obavili 117 pregleda parcela. Na kojima su zasnovani usjevi merkantilne soje s ciljem identifikovanja prisustva genetski modifikovanih usjeva soje.

U pet slučajeva brzi testovi su bili pozitivni i utvrđen je visok nivo sumnje da je riječ o genetski modifikovanom usjevu soje. I to na jednoj parceli u Semberiji i četiri parcele na području Lijevče polja. Rezultati laboratorijskih analiza su u svih pet uzoraka potvrdili prisustvo genetskih modifikacija.

Kazali su u ministarstvu i dodali da su inspektori naložili uništavanje spornih usjeva soje na pet parcela ukupne površine 6,1 hektara. Te izdali prekršajne naloge u vrijednosti od 1.200 KM. U vanrednim prošlogodišnjim kontrolama, koje su obuhvatile četiri proizvođača merkantilne soje na području Srpca, inspektori su uzeli 14 uzoraka sa 14 parcela. U šest slučajeva potvrđeno je prisustvo genetskih modifikacija, zbog čega su inspektori naložili uništavanje usjeva na ukupnoj površini od 5,3 hektara i izdali prekršajne naloge u vrijednosti od 900 maraka.

Pročitajte još...   Otvoren 17. Međunarodni sajam poljoprivrede "Interagro 2018"
Sojina sačma

Agencija za bezbjednost hrane BiH na osnovu zakonskih regulativa do sada je izdala ukupno 45 rješenja kojima je registrovana jedna sorte soje MON-04032-6. Od ukupno 23 registrovane u EU. U skladu sa Registrom odobrenih genetski modifikovanih organizama EU, a koja je namijenjena isključivo kao hrana za životinje.

Subjekti koji se bave proizvodnjom stočne hrane mogu da uvoze sojinu sačmu te je proizvođačima, posebno u oblasti živinarstva, omogućeno da pod istim uslovima vrše proizvodnju kao i u zemljama u okruženju i EU – istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: Glas Srpske

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica