Četvrtak , 23 Januara 2020
Početak / Agro vijesti / Proizvedeno 3.700 tona ribe u BiH – kapacitet 13.000 tona

Proizvedeno 3.700 tona ribe u BiH – kapacitet 13.000 tona

Ukupna proizvodnja konzumne ribe u 2017. godini u BiH iznosila je 3.761 tonu. Od čega se 81 odsto odnosi na uzgoj pastrmke. Kapaciteti za proizvodnju svih vrsta ribe u BiH procjenjuju na oko 13.000 tona. Navedeno je u informaciji koju je danas usvojio Savjet ministara u tehničkom mandatu.

konzumne ribe

U ovoj oblasti ima prostora za unapređenje. Riba i riblji proizvodi su jedan od strateških proizvoda animalnog porijekla koje BiH može izvoziti u EU, saopšteno je iz Savjet ministara.

Na sjednici je usvojena informacija Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Radi se o preuzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i sprovođenju “avija” za oblast ribarstvo i akvakultura.

Ministarstvo će u narednom periodu biti fokusirano na harmonizaciju propisa. Te promociju ove privredne grane, apliciranju za međunarodne fondove za razvoj istraživačke infrastrukture. Kao i poboljšanju unutrašnje koordinacije i kontrole, unapređenju međunarodne saradnje.

Savjet ministara u tehničkom mandatu danas je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa donio Odluku o nepreferencijalnom porijeklu robe s ciljem zaštite privrednika i javnog interesa.

Izvor: SrpskaInfo.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije