Košarac razgovarao sa predsjednikom Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH
Agro vijesti

Košarac razgovarao sa predsjednikom Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH

Poljoprivrednici izmanipulisani tvrdi Košarac
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu predsjednika Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH i izvršnog direktora kompanije ”Madi d.o.o.” iz Tešnja Edina Jabandžića. Sa kojim je razgovarao o izvoznim tržištima za peradarske proizvode iz BiH.

Ministar Košarac izrazio je razumijevanje za potrebu izvoza konzumnih jaja iz Republike Srpske i Federacije BiH na tržište EU. Te istakao da će u kontaktima sa nadležnim entitetskim ministarstvima i Evropskom komisijom nastaviti intenzivan rad na realizaciji ovog cilja. Sve kako bi se otvorila nova tržišta za izvoz proizvoda domaće peradarske industrije.

Pročitajte još...   Prodaju tovljenike ispod svake cijene

Staša Košarac

Predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH Jabandžić izrazio je zabrinutost zbog zahtjeva udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH za uvođenjem prelevmana na uvoz, te povećanje carinskih stopa. On je naglasio da bi uvođenje takvih mjera moglo prouzrokovati recipročne mjere EU. Što će negativno uticati na poslovanje peradarske industrije u BiH i ugroziti izvoz pilećeg mesa i konzumnih jaja na evropsko tržište, te usporiti ili zaustaviti proceduru odobrenja izvoza rasplodnih jaja u EU.

Apel domaćim proizvođačima

Ministar Košarac podsjetio je da je u proteklom periodu održao niz sastanaka s predstavnicima udruženja primarnih poljoprivrednih proizvođača, entitetskih ministarstava i prerađivača mesa. Te da u kontinuitetu apeluje na otkup domaće proizvodnje i eventualnih tržišnih viškova.

Pročitajte još...   Izvoz u Maleziju šansa za stočare

Jabandžić je izrazio zahvalnost Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na konkretnoj pomoći u rješavanju problema sa kojima se susreću domaći peradari. Pri čemu je posebno istakao aktivnosti Ministarstva na početku pandemije korona virusa, kada je u dogovoru sa nadležnim institucijama Republike Srbije, odobren interventni uvoz hrane i žitarica putem željezničkog saobraćaja.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''