Košarac traži isti tretman za firme iz BiH kada je u pitanju izvoz mesa u Tursku | Agroportal.ba
Agro vijesti

Košarac traži isti tretman za firme iz BiH kada je u pitanju izvoz mesa u Tursku

Sertifikovane kompanije iz Republike Srpske moraju imati jednak tretman kao firme iz FBiH kada je u pitanju izvoz goveđeg mesa u Tursku, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac tokom sastanka sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom.

Košarac je naglasio da je neprihvatljiva dosadašnja praksa jednostranog pozicioniranja kompanija iz FBiH, te da u proces izvoza mesa u Tursku moraju biti uključene i kompanije iz Republike Srpske, budući da za to postoji kapacitet i potreba usljed ostvarenih viškova primarne proizvodnje.

On je istakao da kompanije iz cijele BiH, koje su sertifikovane za izvoz mesa u Tursku, moraju otkupljivati domaću proizvodnju.

Svjesni smo činjenice da je zbog umanjenog unutrašnjeg konzuma izvoza mesa povećana akumulacija domaće proizvodnje. Zbog toga sam zatražio od ambasadora Koča da se otvorena kvota od 3.000 tona poveća minimalno za dodatnih 2.000 tona za 2020. godinu, čime bi ostvorena kvota bila 5.000 tona. Time bismo obezbijedili veću robnu razmjenu, kao i otkup domaće proizvodnje- navodi se Košarčeva izjava u saopštenju iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac i Koč razgovarali su o saradnji u oblasti trgovine, izvozu mesa iz BiH u Tursku i drugim aktuelnim pitanjima, a na sastanaku je zajednički izraženo zadovoljstvo zbog dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje, te naglašena spremnost za unapređenje saradnje u oblasti trgovine.

Pročitajte još...   Košarac: Tražio sam da svi zastoji budu prekinuti

Dvojica sagovornika su se usaglasili da, nakon ponovnog pokretanja redovnih avio-linija između BiH i Turske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara bude domaćin radnog sastanka predstavnika Ambasade Turske u BiH, nadležnih entitetskih ministarstava i predstavnika sertifikovanih kompanije za izvoz mesa iz BiH u Tursku, kako bi se postigao finalni dogovor i unaprijedio ovaj proces.

Pročitajte još...   Izvoz crvenog mesa u EU ulazi u drugu fazu

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o organizaciji bilateralnog komiteta za trgovinu između BiH i Turske. S tim u vezi orijentaciono je dogovoreno da sastanak bude održan polovinom jula u Turskoj, te istaknuto da će to biti prilika za razvogor o eventualnim otvorenim pitanjima u oblasti trgovine između dvije zemlje.

Kada je riječ o organizaciji trilateralnog komiteta BiH – Srbija – Turska, sagovornici su konstatovali da će on biti prolongiran do okončanja izbora u Srbiji.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo