Krediti za poljoprivrednike Federacije | Agroportal.ba
Agro oglasi

Krediti za poljoprivrednike Federacije

Krediti za poljoprivrednike u Federaciji BiH preko Razvojne banke FBiH ostaju i u 2021. godini. Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održao sastanak s v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Semirom Fejzićem. Na kojem je razgovarano o saradnji Ministarstva i Banke. Poseban naglasak stavljen je na nastavak podrške poljoprivredi i prehrambenoj industriji u ovoj godini.

krediti

Dugoročni plan

U skladu s Protokolom o saradnji koji je zaključen 2020. godine između Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Razvojne banke FBiH za investicijska ulaganja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije krajnjih korisnika osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 9.000.000 KM, od čega su 3.000.000 KM sredstva Ministarstva, a 6.000.000 KM Razvojne banke FBiH. Ova sredstva se realiziraju na principu 25 posto grant sredstva Ministarstva, 25 posto vlastita sredstva korisnika i 50 posto kreditna sredstva Razvojne banke FBiH.

Pročitajte još...   Vlada RS: Unaprijediti finansiranje otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda

Razvojna banka FBiH je na osnovu ovog protokola formirala Kreditnu liniju za dugoročno finansiranje poljoprivredne proizvodnje uz grant sredstva Ministarstva. Te je do sada iz ove kreditne linije odobreno ukupno 3.833.685 KM kreditnih sredstava, odnosno 1.916.842 KM grant sredstava krajnjim korisnicima.

Povoljne kamate

Kreditna sredstva Razvojne banke FBiH su izuzetno povoljna za krajnje korisnike, odnosno nominalna kamatna stopa po ovim kreditima iznosi 3 posto fiksno tokom cijelog roka otplate kredita na godišnjem nivou, a rok otplate kredita je od 18 mjeseci do 15 godina, uz mogućnost odobrenja grace perioda na 36 mjeseci ovisno o djelatnosti. Ovakvi uslovi stvaraju sigurnost krajnjim korisnicima, jer nema neizvjesnosti rasta tereta otplate kredita ukoliko bi porasle tržišne kamatne stope.

S obzirom na povećan interes aplikanata za kreditna sredstva Razvojne banke FBiH  ministar Dedić je iskazao spremnost za nastavkom saradnje i u 2021. godini zašto su planirana sredstva učešća Ministarstva putem grant sredstava potencijalnim korisnicima kredita.

Pročitajte još...   Kukuruz dominira proljetnom sjetvom u Semberiji
Pouzdan partner

Predsjednik Uprave Fejzić istakao je da je Razvojna banka FBiH prepoznata kao pouzdan partner, te podrška poljoprivrednicima i poljoprivrednoj proizvodnji. Naglasio je da ova banka ima tržišno najpovoljnije kreditne linije iz oblasti poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje.

Budući da Razvojna banka FBiH poklanja veliku pažnju podršci, poticaju i razvoju poljoprivrede, te da ju je Ministarstvo prepoznalo kao pouzdanog partnera dogovoreno je da se i u 2021. godini nastavi saradnja i realiziraju projekti podrške sektorima poljoprivrede i prehrane s ciljem stimulisanja, održavanja i povećanja poljoprivredne proizvodnje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

0Shares
Slične objave
Agro oglasi

Farmofit traži nove radne kolege!

Agro oglasi

CROAGRO međunarodni sajam poljoprivrede 01.12.2022.