Krije se da je stigla epidemija bruceloze | Agroportal.ba
Agro vijesti

Krije se da je stigla epidemija bruceloze

ovce

Nakon što je utvrđeno da se u stadu ovaca Naska Lejlića iz Palanke kod Brčkog pojavila bruceloza, javio se stočar iz Živinica tvrdeći da su veterinarski inspektori i u njegovom stadu pronašli zaražene životinje. Bruceloza je jučer otkrivena i u jednom stadu na području Zeničko-dobojskog kantona.

ovce

Zaklao ovce

Brucelozom je bilo zaraženo 11 ovaca, od 150 koliko ih imam. Bolesne životinje odmah smo morali zaklati, a krv ostalih poslali smo na analizu.

Pravi šok doživio je kada mu je veterinar kazao da slučaj nikome ne prijavljuje.

Jedna zaražena ovca može zaraziti cijelo stado, pa i ljude. U pitanju je teška bolest. Nas tjeraju da sve sakrijemo.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, upozorava da je situacija na terenu alarmantna. Tvrdi da u BiH vlada epidemija bruceloze, samo niko to neće javno da saopći.

Pročitajte još...   Poljoprivreda u Semberiji na izdisaju: Za četiri godine od posla odustalo 8.400 osoba

Platiti štetu

Sve kriju, a bruceloza, praktično, hara. Lani je jednom čovjeku iz Čapljine, osim stoke, oboljela i cijela porodica, a sada ga maltretiraju i neće da mu plate štetu.

On smatra da su najodgovorniji veterinari. 

Ljudima treba platiti štetu i reći da su veterinari krivi. Oni dolaze samo po pozivu, i traže da im se plati, iako im je država već sve platila. U pitanju je veterinarski lobi. Dok nemilice pljačkaju poljoprivrednike, seljacima savjetuju da ne prijavljuju brucelozu zato što će sebe izvesti na loš glas.

Vrlo opasno kriti zarazu

Pročitajte još...   Isplata podsticaja za mlijeko ili blokada puteva

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, kaže da je opasno prekrivati bilo koju zaraznu bolest, pa tako i brucelozu:

Vlasnicima stoke kod koje je pronađena bruceloza, nakon što unište životinje, neko mora platiti štetu. Apsolutno je zabrinjavajuće da neko ne želi prijaviti zarazu. Velikoj opasnosti izlaže, prije svega, svoju porodicu. Besmisleno je od nekoga tražiti da o brucelozi šuti.

Izvor: Avaz

Shares
Slične objave
Agro vijesti

U Semberiji nestašica meda (VIDEO)

Agro vijesti

Sjetva kukuruza u Semberiji zaostaje zbog kiše