Lažirali podatke i ostali bez podsticaja | Agroportal.ba
Agro vijesti

Lažirali podatke i ostali bez podsticaja

Dvadeset poljoprivrednika iz Republike Srpske izgubilo je pravo na podsticaje u naredne dvije godine jer su lažirali podatke o zasađenim površinama pod merkantilnom pšenicom.

Malverzacije su utvrđene tokom kontrole, koja je trajala od 11. marta do 3. juna. Nju su sproveli Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske i geometri Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP).

Kontrolom su bila obuhvaćena 142 korisnika u deset lokalnih zajednica i površina od 627,20 hektara.

20 korisnika je dalo neistinite podatke o površinama zasijanim pšenicom. Utvrđen im je pasivni status u trajanju od dvije godine. U skladu s Uredbom o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i registrom korisnika podsticajnih sredstava. Za vrijeme trajanja pasivnog statusa oni ne mogu da ostvaruju pravo na podsticaje i druge mjere podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Savo Minić, direktor ove agencije, kaže kako će nakon pšenice fokus kontrola biti preusmjeren na zasade soje i oblast veterine.

Osnovali smo i posebno odjeljenje za kontrolu koje će stalno biti na terenu. Svi oni koji ne budu dali tačne podatke biće sankcionisani. Njihova imena javno objavljena.

Dodao je kako su kontrole dio dogovora s pravim poljoprivrednicima i proizvođačima.

Pročitajte još...   Javni poziv BH kompanijama iz prehrambenog sektora - rok za prijave 28.11.2018. godine

Prema njegovim riječima, Ministarstvo će ove godine u ovu oblast uložiti 71 milion maraka kroz podsticaje.  Sasvim je normalno da kontroliše da li taj novac ide u prave ruke.

Agrarni budžet nakon ovoga neće biti umanjen, već samo pravičnije raspoređen.

Brojne malverzacije

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske podržali su ovu akciju i poručili kako se konačno mora stati u kraj brojnim malverzacijama.

Očekujemo da će Ministarstvo sredstva koja će ostati neraspoređena po ovoj namjeni dati onima koji zaista rade.

Rekao je Stojan Marinković, predsjednik Udruženja.

Pročitajte još...   Kumovi iz Bijeljine pokrenuli biznis: Domaći sok od ruže uskoro i u kafićima

Inače, prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarenja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu proizvođači pšenice dobijaju 200 maraka po zasađenom hektaru. Maksimalan iznos koji mogu da dobiju u tekućoj godini je 100.000 maraka, bez obzira na površine koje imaju.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku