Loša godina za pšenicu | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Loša godina za pšenicu

Na području RS ove godine prinosi pšenice su izuzetno niski, te niži nego prethodne. Najveći razlozi za to su loši vremenski uslovi, poručili su poljoprivrednici u RS.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da su prinosi ove godine od tri tone do pet tona po hektaru. Bilo je rijetkih slučajeva gdje su bili preko šest tona.

Prosjek prinosa pšenice ove godine je ispod četiri tone, većinom 3,5 tona po hektaru. Tako da ova godina nije nimalo pohvalna što se tiče pšenice. Prosječan prinos tokom prošle godine bio je oko 4,5 tona po hektaru.

Kišovita godina

On ističe da je razlog tome kišovita godina, te sušna jesen, kada je trebalo obezbijediti ujednačeno nicanje.

Zatim je bilo kišovito i hladno proljeće. U fazi nalivanja zrna i oprašivanja imali smo izrazito kratke sunčane periode i hladne dane. Tako da pšenica nije uspjela da apsorbuje dovoljne količine hranljivih materija i da to deportuje u zrno. Zrna su ostala poprilično štura. Bolest je učinila svoje, naročito na parcelama gdje nije blagovremeno izvršen hemijski tretman zaštite klasa. Imali smo i pojedinačne prelete gradonosnih oblaka, koji su, istina, bili u manjoj mjeri, ali su načinili određenu štetu.

Marinković je naglasio da su svi ovi razlozi, kada se saberu, uzrok niskih prinosa pšenice.

Pročitajte još...   Ministarstvo ispoštovalo dogovor sa poljoprivrednicima, današnjom isplatom podsticaja

On je pojasnio da niski prinosi pšenice ne bi trebalo da se odraze na druge proizvode, jer su navikli da se pšenica uvozi i da se kompenzuje taj nedostatak.

Ovo što je pokriveno je prilično zadovoljavajućeg kvaliteta i odgovara pekarskim zahtjevima, a sad je stvar u tome koliko će to pekari da prepoznaju i da izađu s nekim tržišnim fer cijenama. Poznato je da smo dogovarali da cijene na berzi budu kao u Novom Sadu i Budimpešti uvećane za troškove transporta. U Srbiji je cijena 0,31 KM po kilogramu, tako da bi cijena od 0,33 do 0,35 KM bila koliko-toliko adekvatna da kompenzuje gubitke koje smo imali.

Ljubo Maletić, poljoprivrednik iz Semberije i predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, kaže da su prinosi pšenice na teritoriji Semberije manji nego prošle godine.

Prinosi pšenice su manji za 20-25 odsto na području Semberije u odnosu na prošlu godinu, ali mislim da ipak nećemo osjetiti neke velike posljedice zbog toga.

Prijedorski poljoprivrednici takođe kažu da su prinosi pšenice na ovom području niski, na šta su uglavnom uticali loši vremenski uslovi.

Pročitajte još...   Kiša obrala trećinu jagoda

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''