Malinari i dalje najbolje podržani | Agroportal.ba
Agro vijesti

Malinari i dalje najbolje podržani

 

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ocijenilo je da nema mjesta nezadovoljstvu malinara najavljenim iznosom premije za malinu prošlogodišnjeg roda, jer su i dalje najbolje podržani od svih voćara u Srpskoj.

 

Iz Ministarstva su naveli da je sadašnja premija za malinu od 0,20 KM po kilogramu veća od premija za sve druge voćne vrste.

Ministarstvo je podsjetilo da je otkupna cijena maline prošle godine bila 2,5 KM, dok je premija za malinu roda 2018. godine bila 0,30 KM, ali kada je otkupna cijena bila 1,60 KM.

U saopštenju resornog Ministarstva je istaknuto da je smanjenje premije dogovoreno sa predstavnicima Udruženja voćara Republike Srpske, koji su se saglasili da se umanji premija za one voćne vrste čija otkupna cijena u jednoj godini bude viša.

Pročitajte još...   U Trebinju otvoren Sajam meda i vina

Predstavnici Udruženja su se, kako navode u Ministarstvu, saglasili i sa konceptom da se na račun premije po kilogramu poveća iznos za druga davanja, kao što su sredstva za kapitalna ulaganja, navodnjavanje, nabavku mehanizacije i druge mjere.

Iz Ministarstva podsjećaju da je malinarima, kao i drugim voćarima, na raspolaganju desetak raznih mjera prema Pravilniku o podsticajima, od sredstava za nabavku protivgradnih mreža, za navodnjavanje, mehanizaciju, podizanje višegodišnjih zasada, premija osiguranja, korištenje regresiranog dizela.

Opština Bratunac, sa čijeg područja su predstavnici malinara koji su izrazili nezadovoljstvo, je jedina opština u Republici Srpskoj, BiH i šire, u kojoj su sve mjesne zajednice pokrivene sistemom za navodnjavanje u šta je Vlada Republike Srpske uložila 9,5 miliona KM.

Napomenuli su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pročitajte još...   Radnici "Žitoprometa" ipak tužili firmu

Dodaju i da je u toku projekat sistema navodnjavanja u Skelanima u opštini Srebrenica, koji je u funkciji razvoja malinarstva.

Opredjeljenje Ministarstva je da se u idućim godinama ne povećava iznos premije po kilogramu, nego iznos sredstava za podizanje višegodišnjih zasada, sa novim sadnim materijalom, da se dalje razvijaju sistemi za navodnjavanje i povećavaju sredstva za kapitalna ulaganja.

Zaključeno je u saopštenju.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)