Mljekari traže uvođenje “plavog dizela” | Agroportal.ba
Agro vijesti

Mljekari traže uvođenje “plavog dizela”

Mljekari RS zahtijevaju uvođenje “plavog dizela”, njihovo pismo upućeno nadležnima prenosimo u cijelosti. 

mljekari

Foto: Udruženje mljekara Republike Srpske

Poštovane dame i gospodo,

Godina 2021. predstavlja vjerovatno najtežu godinu za poljoprivredne proizvođače u Bosni i  Hercegovini, ikada. Došlo je do enormnog rasta cijena svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući hranivo za stoku, gorivo, sjeme, dijelove za tekuće održavanje mehanizacije i opreme i drugo. U nekim slučajevima cijena pojedinih inputa poljoprivredne proizvodnje je skočila i za 100% (premiksi, koncetrovana hraniva itd).

Dok poljoprivredni proizvođači ove godine trpe ogromne gubitke u svom poslovanju, u isto vrijeme povećava se priliv novca od akciza. Sve ove akcize na gorivo plaćaju i poljoprivreni proizvođači koji ne koriste puteve i autoputeve. Jer naše mašine se koriste da oru njive, a ne puteve i autoputeve.

Pročitajte još...   Priručnik za njegu papaka muznih krava

Naglasili bi i da su naši podsticaji za poljoprivredu jedni od najmanjih u Evropi, a tržište otvoreno za sve, dok malo naših proizvoda,  pogotovo stočarske proizvodnje ima otvoren put za Evropu.

S tim u vezi, molimo Vas da razmotrite model ukidanja akciza i putarina na gorivo za poljoprivredu, kako bi u ovim kriznim vremenima pomogli bar malo nas poljoprivredne prozvođače koji sektorski gledano možda u najvećoj mjeri pune budžete i entiteta i BiH nivoa. Da napomenemo, da plavi dizel već koriste rudnici, kamenolomi, željeznica i drugi. Tako da model kako osloboditi poljoprivredu od akciza i putarina, već postoji. Sistem plavog dizela postoji i u Evropi, a nama najbliža je R. Hrvatska od koje možemo u potpunosti prepisati Pravilnik o plavom dizelu. Hrvatska koristi ovaj Pravilnik već 30 godina. Ako ne reagujemo brzo, veliki broj poljoprivrednih proizvođača će da ugasi svoja imanja i postaćemo u potpunosti zavisni od uvoza. A uništićemo i selo. Koje je svakako pred izdisajom.

Pročitajte još...   Bogatstvo u botaničkoj bašti profesora Lukića

S toga Vas molimo da još jednom dobro razmislite i donesete odluku o oslobađanju dizel goriva koje je namjenjeno za poljoprivrednu proizvodnju od plaćanja akciza i putarina. Jedino poljoprivreda Bosne i Hercegovine u cijeloj Evropi nema taj benefit „Plavog dizela“.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK UDRUŽENJA

Vladimir Usorac

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM