Nijemci razgrabe najviše ljekovitog bilja iz BiH | Agroportal.ba
Agro vijesti

Nijemci razgrabe najviše ljekovitog bilja iz BiH

Na godišnjem nivou iz BiH se izveze ljekovito bilje vrijedno milione maraka, a najveća količina ode u Njemačku.

Naime, od ukupnog izvoza ostvarenog prošle godine, 53,1 odsto je otišlo u Njemačku, a godinu ranije taj procenat je iznosio čak 75,58 odsto.

Porodica Rošić iz Cazina više decenija se bavi uzgojem i preradom ljekovitog bilja. Rošići kažu da ih ne čudi to što ljekovito bilje iz BiH odlazi na probirljivo evropsko tržište.

Potpuno sam ubijeđen da je ljekovito bilje koje ima BiH vrhunsko. Spadamo u red visokorangiranih zemalja čak i u svijetu kada je riječ o kvalitetu ljekovitog bilja.

Rekao je poznati cazinski travar i pčelar Šefik Rošić.

Prema njegovim riječima, imamo bogom danu klimu za bilje, a pritom nemamo problema sa zagađenjem.

Božji dar je i čistoća koju ima BiH, kao i raznovrsnost ljekovitog bilja. Imamo čak i određene biljke koje nisu ispitane niti prepoznate od strane struke. Ukupno imamo do 6.000 vrsta bilja. Mislim da se ne koristi ni 10 odsto vrijednosti, recimo, divljeg luka, a koji je jako tražena roba. Imamo i endemske biljke koje nije lako pronaći u Evropi.

Rekao je Rošić.

Pročitajte još...   ZZ "Brka" otvara novih 25 radnih mjesta

Ipak, prema njegovim riječima, potrebno je puno raditi na edukaciji sakupljača ljekovitog bilja, ali i sertifikovati kako njih, tako i uzgajivače.

Recimo, ako uberete neke biljke, ne biste smjeli uništiti njihovo stanište.

Pojasnio je Rošić.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, izvoz ljekovitog bilja iz BiH prošle godine je iznosio 5,6 miliona maraka.

Izvoz ljekovitog bilja pao je u 2019. godini u odnosu na 2018, kada je iznosio 6,5 miliona KM, ali je i dalje iznad višegodišnjeg prosjeka.

Naveli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH, odakle su dodali da je uvoz ljekovitog bilja prošle godine iznosio 4,3 miliona KM.

Pročitajte još...   Gljive kao potencijal izvoza

Kako dodaju, struktura razmjene je nepovoljna, pošto ljekovito bilje najviše izvozimo u vrećama (čak 93 odsto), a najviše uvozimo u pakovanjima od 100 grama (56 odsto).

Prema podacima koji su ustupljeni iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osim Njemačke ljekovito bilje prošle godine najviše je izvoženo u Srbiju, Švajcarsku, Hrvatsku, te Sjevernu Makedoniju. Na spisku su i Francuska, Italija i ostale zemlje.

 Tokom prošle godine izvezeno je 542.427 kilograma ljekovitog bilja, a godinu ranije 853.957 kilograma.

Naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dodajući da tu spadaju i dijelovi bilja kao što su sjemenje i plodovi te slično.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije