Komisija za priznavanje sorti voća u Ministarstvu poljoprivrede rješenjem je u novu sortu proizvela hibrid 14/21. stvoren u čačanskom Institutu za voćarstvo. Narednih dana ova rana, stona sorta, dobiće i prikladno komercijalno ime.
Institut nastavlja davno započetu misiju stvaranja novih genotipova, dakle stvaranja novih sorti gotovo svih kontinentalnih vrsta voćki, i pred kraj ove godine možemo se pohvaliti da imamo 18. po redu sortu šljive, kaže za dr. Milan Lukić, direktor Instituta.
Ovo je 46. nova sorta stvorena u ovoj naučnoj kući u proteklih sedam decenija.
Ova sorta ispitivana je na nekoliko lokaliteta, jedan je bio u okolini Valjeva, drugi u okolini Novog Pazara i tokom prethodnih dvadesetak godina vršena su opširna istraživanja. Radi se o ranoj sorti šljive koja sazrijeva u drugoj dekadi jula, sedam do deset dana posle čačanske rane, ističe Lukić
To je prvenstveno stona sorta, krupnog ploda mase od 80 do 90 grama, ljubičasto plave boje, okruglastog oblika. Sorta je poprilično tolerantna na virus šarke šljive, što je veoma značajno za naše proizvođače ali i voćare u čitavoj Evropi.
Nova šljiva ima redovnu rodnost, a to je atipično za rane sorte. Rađa iz godine u godinu, odlikuje se stabilnom rodnošću i relativno visokom za rane sorte. Bujnost stabla je manje izražena nego kod čačanske rane, što je unaprijedilo rodnost.
Hibrid je nastao ukrštanjem sorti „rut geršteter“ (njemačka) i „kalifornijska plava“ (američka), ali nova sorta ima krupnije plodove i znatno bolje osobine od oba roditelja.
Evropsko tržište sve više zahtjeva okruglasti oblik ploda što ova sorta pruža. Ne rađa u grozdovima već pojedinačno, pa nema pretjeranu osjetljivost prema pojavi monilije.
Dok se odgaje matična stabla i prođe proces sertifikacije potrebne su dvije do tri godine, da bi nova sorta zaživjela. U drugoj dekadi jula nemamo neke šljive koje su te krupnoće i oblika ploda.
Autori nove sorte su istraživači iz čačanskog Instituta, dr. Dobrivoje Ogašanović (počivši), dr. Svetlana Paunović i dr. Rade Miletić (počivši). Oni su započeli hibridizaciju ove sorte prije nešto više od dvije decenije.
Institut je do sada stvorio 17 priznatih sorti šljiva, od kojih se većina danas gaji u mnogim zemljama Evrope. To su „čačanska rana“, „čačanska najbolja“, „čačanska lepotica“, „čačanska rodna“, „čačanski šećer“, „valjevka, jelica“, „valerija“, „mildora“, „timočanka“, „boranka“, „krina“, „pozna plava“, „zlatka“, „nada“, „divna“ i „petra“.