Novi program razvoja poljoprivrede na području Semberije | Agroportal.ba
Agro vijesti

Novi program razvoja poljoprivrede na području Semberije

proljećna sjetva

Novi program razvoja poljoprivrede na području Semberije za naredne tri godine obuhvata stočarstvo, proizvodnju voća i povrća i ruralni razvoj, a formira se na osnovu dogovora između proizvođača, stručnjaka i lokalne zajednice. Ono što je drugačije u odnosu na prethodne godine je to što se poljoprivrednici mogu nadati značajnijem dijelu novca iz gradske kase.

Stočarstvo, povrtlarstvo i voćarstvo su tri strateška sektora razvoja poljoprivrede, navodi se u Programu razvoja poljoprivrede u naredne tri godine. Plan je da do 2023. godine grad ojača male proizvođače.

Da u polju vodimo računa o malim proizvođačima, kada ćemo sa tačnom visinom podsticaja reći da i mali proizvođači dobiju podsticaj, takođe u govedarstvu i svim granama stočarstva.

kaže gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović.

Pročitajte još...   Pod zasadom krompira više površina nego lani

Poljoprivrednici su pozdravili ovu ideju, ali su skeptični da li će do njene realizacije i doći.

90% podsticaja dobije 10% ljudi, a 10% podsticaja dobije ovih 90% ljudi. Sve se svodi na prste dvije ruke ljudi koji dobijaju podsticaje, a što se tiče nas manjih porizvođača, to je sve ništa.

izjavio je Đorđe Vakčić, poljoprivrednik.

Svi težimo ka tih 6 %. Pitanje je da li ćemo zbog pandemije moći, ali je svakako cilj i želja svih danas u Gradskoj upravi da taj procenat bude što prije postignut.

navodi načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina, Stevan Trivković.

Pored podrške lokalne zajednice i države, poljoprivrednici se posljednjih godina sve više okreću i projektima za dodjelu bespovratnih sredstava, koji su, kako kažu, dobar put za opstanak i razvoj seoskih gazdinstava.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?