Novi program razvoja poljoprivrede na području Semberije | Agroportal.ba
Agro vijesti

Novi program razvoja poljoprivrede na području Semberije

proljećna sjetva

Novi program razvoja poljoprivrede na području Semberije za naredne tri godine obuhvata stočarstvo, proizvodnju voća i povrća i ruralni razvoj, a formira se na osnovu dogovora između proizvođača, stručnjaka i lokalne zajednice. Ono što je drugačije u odnosu na prethodne godine je to što se poljoprivrednici mogu nadati značajnijem dijelu novca iz gradske kase.

Stočarstvo, povrtlarstvo i voćarstvo su tri strateška sektora razvoja poljoprivrede, navodi se u Programu razvoja poljoprivrede u naredne tri godine. Plan je da do 2023. godine grad ojača male proizvođače.

Da u polju vodimo računa o malim proizvođačima, kada ćemo sa tačnom visinom podsticaja reći da i mali proizvođači dobiju podsticaj, takođe u govedarstvu i svim granama stočarstva.

kaže gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović.

Pročitajte još...   Oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa

Poljoprivrednici su pozdravili ovu ideju, ali su skeptični da li će do njene realizacije i doći.

90% podsticaja dobije 10% ljudi, a 10% podsticaja dobije ovih 90% ljudi. Sve se svodi na prste dvije ruke ljudi koji dobijaju podsticaje, a što se tiče nas manjih porizvođača, to je sve ništa.

izjavio je Đorđe Vakčić, poljoprivrednik.

Pročitajte još...   Srpska ima dobrar sistem kontrole kvaliteta mlijeka (VIDEO)

Svi težimo ka tih 6 %. Pitanje je da li ćemo zbog pandemije moći, ali je svakako cilj i želja svih danas u Gradskoj upravi da taj procenat bude što prije postignut.

navodi načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina, Stevan Trivković.

Pored podrške lokalne zajednice i države, poljoprivrednici se posljednjih godina sve više okreću i projektima za dodjelu bespovratnih sredstava, koji su, kako kažu, dobar put za opstanak i razvoj seoskih gazdinstava.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?