Obim trgovinske razmjene sa Turskom uskoro milijardu dolara | Agroportal.ba
Agro vijesti

Obim trgovinske razmjene sa Turskom uskoro milijardu dolara

Trgovinska saradnja između BiH i Turske konstantno napreduje i obim trgovinske razmjene uskoro bi mogao dostići milijardu dolara, zaključeno je na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa ministrom hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmetom Esrefom Fakibabom, održanom danas u Sarajevu.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Dvojica ministara razgovarali su o uspješnim rezultatima izvoza, posebno jestivog i rafinisanog ulja, brašna, svih vrsta, mesa i mesnih prerađevina i glutenskog šećera .

Moj cilj je bio da povećamo naš obim razmjene, posebno u oblasti poljoprivrede. Treba znati da je 2012. godine izvoz poljoprivrednih proizvoda i hrane u Tursku bio 12 miliona KM, a da je taj iznos u 2016. dostigao 270 miliona KM sa procjenom da će ove godine preći 300 miliona. Izvoz iz BiH u Tursku je četiri puta veći od uvoza poljoprivrednih proizvoda i hrane iz Turske, istakao je ministar Šarović

Na sastanku je naglašena važnost činjenice da je  ministarstvo osiguralo izvoz iskoštenog mesa od 2015. do 2017. te da se izvoz prvi put vrši i kopnenim putem preko Bugarske.

Pročitajte još...   Potrošnja mesa pada, gubici se gomilaju

Zajednički je konstatovano da postoji još neiskorištenih resursa za izvoz ali da je istovremeno potrebno više pažnje usmjeriti i na turske investicije u ekonomiju. U tom smislu, predloženo je da se krajem godine u Sarajevu održi poljoprivredni biznis forum, kao događaj koji će omogućiti susret bh. privrednika sa vodećim turskim ulagačima.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici FBiH traže od Vlade 130 miliona KM iz budžeta Federacije BiH za 2019. godinu

Izvor: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 21.09.2020.