Objavljen Pravilnik o pčelarstvu koji sistemski uređuje tu oblast u FBiH | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Objavljen Pravilnik o pčelarstvu koji sistemski uređuje tu oblast u FBiH

Husnija Kudić, savjetnik Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izjavio je Feni da je to ministarstvo u ovom mandatu prvi put poduzelo određene korake da pruži sistemsku podršku pčelarima, a prije svega tako što je krajem aprila ove godine objavljen Pravilnik o pčelarstvu, kojim se prvi put sistemski uređuje ta oblast, prenosi klix.ba

Pojasnio je da je njime uređen način i uslovi za držanje pčela, njihovo premještanje, zaštita pčelinjih zajednica, evidencija pčelinjaka i pčelinje paše, te druga značajna pitanja.

Dogovoreno je da svaka pčelinja zajednica treba biti registrovana, prije svega zbog zaštite pčela, ali i kako bismo imali tačne i ažurirane podatke o stanju pčelarstva u Federaciji. U radnoj grupi za izradu Pravilnika bili su uključeni i predstavnici Saveza pčelara FBiH, eksperti angažovani kroz projekat Farma II, te stručnjaci Ministarstva, rekao je Kudić.

Precizirao je da su ukupna izdvajanja u sektor pčelarstva u 2017. u Federaciji na nivou kantona i FBiH iznosila više od milion KM, a da Programom novčanih podrški u 2018. predviđeni podsticaji za pčelarstvo iznose 14 KM po pčelinjoj zajednici za pravne i 11 KM za fizičke osobe.

Zahvaljujući mjerama Ministarstva još prošle godine su smanjeni uslovi za sticanje prava na podsticaj, što je dovelo do povećanja broja prijavljenih pčelinjih zajednica u 2017. za pet puta u odnosu na 2016. U Programu podrške za 2018. dodatno smo smanjili uslov na dva kilograma po zajednici i tako dodatno olakšali mogućnost za podnošenje zahtjeva za podršku, naveo je Kudić.

Dodao je da je, osim direktne podrške, Programom predviđena podrška investicijama u pčelarstvo kroz Model podrške ruralnom razvoju, kojim su omogućene subvencije do 25 posto uloženih sredstava i još po pet posto ukoliko se radi o ženi pčelaru ili pčelaru mlađem od 40 godina.

Takođe, omogućeno je regresiranje kamatne stope do četiri odsto, te su osigurana sredstva za certifikaciju organske proizvodnje do 75 odsto ostvarenih troškova certifikacije, rekao je Kudić.

Naglasio je da se u javnosti pogrešno stvara utisak da se podrška poljoprivredi, a u tome i pčelarstvu, svodi jedino na podsticaje, te da je njihov cilj da nude sistemska i sveobuhvatna rješenja.

Pročitajte još...   Pčelar dobio presudu za uništene košnice, Vlada RS treba da mu isplati 6.667 KM

Kompletan tekst pravilnika možete preuzeti ispod:

[button color=”green” size=”medium” link=”https://agroportal.ba/wp-content/uploads/2018/05/Pravilnik-pcela-31-18.pdf” icon=”” target=”true”]Novi Pravilnik o pčelarstvu FBiH[/button]

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka

Komentariši