Očekivana proizvodnja u voćarstvu i vinogradarstvu oko 202 miliona KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Očekivana proizvodnja u voćarstvu i vinogradarstvu oko 202 miliona KM

Obim proizvodnje u voćarstvu i vinogradarstvu Republike Srpske u ovoj godini procijenjen je na oko 331.449 tona, a očekivana vrijednost proizvodnje na 201,69 miliona KM.

U voćarstvu Srpske najzastupljenija je šljiva, kojom je zasađeno 7.557 hektara, očekivana vrijednost proizvodnje procijenjena je na 72,5 miliona KM, dok je očekivani prinos 24 tone po hektaru, navodi se u Informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Srpske za ovu godinu.

Očekivana vrijednost proizvodnje jabuke zasađene na 3.414 hekatara je oko 46 miliona KM, dok se od kruške zasađene na 1.451 hekatara očekuje vrijednost proizvodnje od 9,43 miliona KM, a očekivana vrijednost proizvodnje breskve zasađene na 851 hektaru je 2,68 miliona KM.

Pročitajte još...   Veći podsticaji ključni za opstanak domaćih proizvođača i prerađivača pšenice

Ukupna očekivana ovogodišnja vrijednost proizvodnje maline i jagode je 65,5 miliona KM.

Ovogodišnja očekivana vrijednost proizvodnje sa 535 hektara pod vinovom lozom je 5,35 miliona KM.

U Informaciji se navodi da nagla promjena temperature posljednjih dana marta može negativno uticati na već uznapredovalu vegetaciju, naročito koštuničavih voćnih vrsta, a da će snježni pokrivač koji je tada bio, kao i tretmani protiv mraza koji se uveliko primjenjuju naročito u velikim proizvodnim zasadima, donekle ublažiti štetu.

Pročitajte još...   Meso iz BiH uskoro na tržištu Malezije

Osim vremenskih prilika na voćarsku proizvodnju posljednjih godina negativno utiče nedostatak radne snage koji se pokušava nadomjestiti što većim stepenom automatizacije radnih procesa, ističe se u Informaciji i dodaje da je u najavi novo zakonsko rješenje vezano za angažovanje sezonskih radnika koje će pomoći poslodavcima u angažovanju radne snage.

Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Srpske za ovu godinu usvojila je Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 2. aprila. 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)