Odgovor na suše iz Republike Srpske – set mjera | Agroportal.ba
Agro vijesti

Odgovor na suše iz Republike Srpske – set mjera

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je zadovoljna činjenicom da je Vlada Srpske prva u regionu, setom mjera, odgovorila na posljedice suše, prenosi Capital.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ostali nemaju pravo da kritikuju jer se nisu time bavili. Čuli smo u medijima priču da to ne znači da je šteta nadoknađena, pa ste vidjeli da se niko drugi ne bavi pitanjem nadoknade štete, nego su svi usmjereni na to na koji način obezbijediti podsticaje i redovnost da bi se pomoglo u zasnivanju novog ciklusa proizvodnje. U tom smislu je bilo i naše usmjerenje i namjera da se pomogne, rekla je Cvijanovićeva, odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu Republike Srpske.

Ona je naglasila da su prije par mjeseci izmirena sva dugovanja iz prošle godine, te postignuta redovnost kada je riječ o tekućim obavezama iz ove godine.

Mi smo od sredstava klirinškog duga, od 60 miliona KM odvojili pet miliona KM za podršku izgradnji sistema za navodnjavanje, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su u toku neki projekti i da se već realizuje oko 25 miliona KM, te navela da tome treba dodati i druge projekte koji su u pripremi, ističući da se radi tehnička dokumentacija za određene akumulacije, kanale i slično.

Kad dodamo tome i ovih pet miliona KM, to će značiti da se u Srpskoj realizuje ili će vrlo brzo biti u toku realizacija nekih blizu 37 miliona KM samo za ovu namjenu. Mislimo da će na taj način biti postepeno saniran problem. I mi sami treba da promovišemo svi zajedno na terenu priču da i kad se uzimaju određena sredstva i kad se uđe u određena zaduženja ili zajedno sa Vladom rješavaju i sprovode određene mjere podstičemo naše poljoprivrednike za izgradnju što više sistema za navodnjavanje, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je za podršku jesenjoj sjetvi izdvojeno dodatnih pet miliona KM, uključujući u to i mjere koje znače povećanje regresiranog goriva sa 100 na 120 litara, zatim 150 kilograma regresiranog đubriva po hektaru, ocijenivši da sve to može biti značajna podrška.

Pročitajte još...   Povrtari zaduženi do guše

Izvor: Capital.ba

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje