Odlične vijesti za semberske poljoprivrednike, pomoć za navodnjavanje od pet miliona maraka | Agroportal.ba
Agro vijesti

Odlične vijesti za semberske poljoprivrednike, pomoć za navodnjavanje od pet miliona maraka

Klimatske promjene, koje uzrokuju sve toplija ljeta sa niskim nivoom vlažnosti, sve više ugrožavaju agrar i to ne samo u RS već i u okruženju, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Stručnjaci upozoravaju da suša smanjuje prinose od 30 do čak 70 odsto i tvrde da poljoprivredna proizvodnja ima izvjesnu budućnost samo na područjima, koja je moguće navodnjavati.

Kako bi iduću godinu dočekali spremniji i spasili usjeve od suše, Vlada Republike Srpske će poljoprivrednim proizvođačima subvencionisati nabavku sistema za navodnjavanje sa 40 odsto sredstava. Za ove namjene na raspolaganju je pet miliona maraka.

Agencija za agrarna plaćanja RS je raspisala javni poziv za podnošenje zahtjeva za nabavku opreme za navodnjavanje. Zainteresovani poljoprivrednici mogu se prijaviti do kraja januara.
Ova mjera obradovala je poljoprivredne proizvođače, koji godinama trpe štete od vremenskih nepogoda. Nekada su to poplave, nekada grad, a posljednjih par danak uzimaju i suše. Podsticaj od 40 odsto za kupovinu sistema je značajna pomoć u rješavanju problema.

Obrađujem 20 hektara oranice. Navodnjavao sam dva hektara, a pošto je bila velika suša to nije bilo efikasno. Ako se bude sufinansiralo 40 odsto, mislim da bi se većina poljoprivrednika upustila u tu investiciju, kaže poljoprivrednik Dimitrije Birčaković.

Porodica Stajić iz Obarske proizvodi povrće na 13 hektara, a na 1,5 hektara ima zasad voća. Planiraju kupovinu novih sistema za navodnjavanje, a fiksni podsticaj od 40 odsto dodatni za tu investiciju, kažu, ne treba propustiti.

Do sada smo koristili rasprskivače, obične cijevi za zalivanje koje smo prenosili ručno. Razmišljamo da ove godine poboljšamo te sisteme i uzmemo tifon za zalivanje i elektromotor, elektro pumpu. Sadašnja savremena proizvodnja voća i povrća ne može se ni zamisliti bez sistema za navodnjavanje, ova godina je to i pokazala. Sljedeće godine planiramo proširiti voćnjak i postavićemo sisteme za navodnjavanje, sisteme kap po kap, kaže Nikola Stajić.

I Poljoprivredno dobro „Semberija” koje obrađuje 2,5 hiljade hektara oranice i ima hidrantsku mrežu za 620 hektara, namjerava iskoristiti ove pogodnosti i nabaviti nove sisteme za navodnjavanje.

Pročitajte još...   Za pošumljavanje izvdvojeno oko 2 miliona KM u prošloj godini

Direktor ovog dobra Stevan Trivković kaže da im je neophodan jedan linearni sistemi da su zainteresovani smo za nabavku pokretnih tifon sistema.

Sigurno ćemo pokušati da iskoristimo pogodnost koju nam nudi Vlada RS, jer to će nam omogućiti  sigurniju proizvodnju. Pokazalo se da se bez tih sistema za navodnjavanja nije moguće baviti ozbiljnom intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, kaže Trivković.

Iako semberska ravnica, za razliku od mnogih drugih područja RS i okruženja ima velike količine vode, ovdje se navodnjava tek oko dvije hiljade hektara zemljišta.

Pročitajte još...   Dodjela podsticaja ratarima koji ne budu uplaćivali doprinose više neće biti moguća

U RS se navodnjava oko 5.000 hektara poljoprivrednih površina.

Po hektaru maksimalno 200.000 KM

Subvencije za nabavku sistema za navodnjavanje mogu koristiti samo registrovana poljoprivredna gazdinstva i pravna lica. Oni koji ispune uslove mogu dobiti po hektaru maksimalno 10.000 maraka.

A predviđen je i maksimalni iznos od 200.000 dok je minimalni od 400 KM. Do kraja januara, do kada će javni poziv biti otvoren, poljoprivrednici mogu podnijeti zahtjev za nabavku pumpi, crijeva, izgradnju bunara, bazena, kanala, pumpnih stanica i troškove elektrifikacije sistema za navodnjavanje.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)