Održana prva traktorijada u Šamcu, najstariji model iz 1952. godine | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Održana prva traktorijada u Šamcu, najstariji model iz 1952. godine

Na inicijativu Omladinske organizacije i šamačke Mjesne zajednice Donja Slatina u ovom mjestu održana je Prva traktorijada, na kojoj je učestovalo oko 100 traktora iz Šamca, Brčkog, Bijeljine, Orašja, Gradačca, a organizovan je i sajamski dio, gdje su predstavljeni nova poljoprivredna mehanizacija i priključne mašine, prenosi srpskainfo.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ovo je prva traktorijada u Semberiji i Posavini i samim tim je jedinstvena. Ovo je poljoprivredni kraj i odatle ideja da se ovdje održi, a nadam se da će prerasti u tradiciju, rekao je predsjednik Omladinske organizacije “Sveti Aleksandar Nevski” Branislav Božić.

Navodi da su se učesnici nadmetali u disciplinama kao što su nadvlačenje traktora, odmjeravanje snage, poligonska vožnja traktorske prikolice, prevrtanje traktorske gume i trka malih traktora u kojoj učestvuju djeca uzrasta od 5 do 15 godina.

Pročitajte još...   Biogasne elektrane mogu biti dodatni prihod farmera

Božić dodaje da je Udruženje žena iz Srednje Slatine i Udruženje žena iz Donje Slatine pripremila tradicionalna jela, čime su spojila tradiciju, kulturu i običaje.

Najstariji traktorista 83-godišnji Gojko Vučićević iz Donje Slatine kaže da je nakon 35 godina rada u Poljoprivrednom kombinatu u Šamcu 1995. godine otišao u penziju, a nekada se takmičio vožnjom na traktoru i postizao dobre rezultate – tri puta je bio republički i jednom savezni prvak u Skoplju, te išao na nagradna putovanja po Velikoj Britaniji i Rusiji.

Pročitajte još...   “Šećerana” u rukama povjerioca

[tie_full_img][/tie_full_img]

Do 1985. godine se cijenio rad traktorista jer nije bilo ovakve mehanizacije. Tada velika mehanizacija nije mogla uraditi koliko sada uradi jedan traktor, ističe Vučićević.

Među najstarijim traktorima na manifestaciji bio je model iz 1952. godine Slobodana Sofrenovića iz Obudovca, izrađen u Rakovici, koji se prestao proizvoditi 1958. godine.

Radim sa njim i zarađujem za porodicu. Kada završi svoj vijek ostaviću ga kao suvenir. Imam brentu, pokretnu pilanu i njim vršim usluge, troši malo i efikasan je, kaže Sofrenović.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?

Agro vijesti

Završena kontrola: Mljekare moraju sniziti cijenu mlijeka

Komentariši