Opština Prnjavor isplatila podsticaje za poljoprivrednike | Agroportal.ba
Agro vijesti

Opština Prnjavor isplatila podsticaje za poljoprivrednike

Opština Prnjavor isplatila je podsticaje za 494 poljoprivredna proizvođača sa područja ove lokalne zajednice u ukupnom iznosu od 372.341 KM, rekao je načelnik opštine Darko Tomaš.

On je na konferenciji za novinare rekao da je važno da je u posljednje četiri godine postignuto da se podsticaji isplaćuju u tekućoj godini, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu.

U ove četiri godine uveli smo i neke nove mjere i podsticaje. Sva gazdinstva koja se vode na mladima životne dobi ispod 30 godina i koja se vode na ženama imaju, samo po tom osnovu, uvećanje podsticaja za 10 odsto. To uvećanje je ostvarilo 45 žena i 23 mlada poljoprivrednika, naveo je Tomaš.

Tomaš je napomenuo da je ove godine prvi put uvedeno da se mladim inženjerima poljoprivrede koji su zaposlenje našli na svojim gazdinstvima isplate posebne novčane naknade u iznosu od 2.000 KM, a to pravo ostvarilo je šest poljoprivrednika.

Pročitajte još...   "Bilo je slučajeva preprodaje subvencionisanih traktora"

Načelnik opštinskog Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mišo Vujić precizirao je da je ovo odjeljenje primilo ukupno 560 zahtjeva za podsticaje, od kojih je za razne vidove podsticaja podneseno 529 zahtjeva, a 31 se odnosi na procjenu štete koju su na usjevima načinile divlje životinje ili psi lutalice na stočnom fondu.

Vujić je rekao da je 500 zahtjeva pozitivno riješeno, 28 je odbačeno jer ne ispunjavaju propisane uslove, dok se 32 zahtjeva za tovnu junad i tov svinja prenose u narednu godinu.

Pročitajte još...   Ministarstvo poljoprivrede pripremilo podsticaje za kapitalne investicije

Najviše zahtjeva, ukupno 188, podneseno je za muzna grla, za šta je isplaćeno 157.469 KM.

Podsticaji su u tekućoj godini uvećani u odnosu na raniji period do 30 odsto. U 2016. godini podsticaj za muzna grla je bio 65 KM po grlu, a danas je to 87 KM. Povećani su i maksimalni iznosi koje jedno poljoprivredno gazdinstvo može da ostvari u tekućoj godini – sa 1.967 KM u 2016. godini na 2.884 KM u ovoj godini, precizirao je Vujić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji