Otkupna cijena duvana nije se mijenjala 20 godina | Agroportal.ba
Agro vijesti

Otkupna cijena duvana nije se mijenjala 20 godina

Semberski i posavski proizvođači duvana, kooperanti bijeljinskog preduzeća “Duvan” AD, razgovarali su u Bijeljini o uslovima i planovima za proizvodnju duvana u ovoj godini. Duvan trenutno proizvodi skoro 80 proizvođača na području Semberije i 24 kooperanta iz Posavine, piše avaz.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ove godine, “Duvan” je planirao da njegovi kooperanti zasade duvan na 400 hektara, a očekivani prinos je skoro 560 tona.

Čedo Gotovčević, vršilac dužnosti direktora u bijeljinskom “Duvan-u”, kaže da je svjestan činjenice da otkupna cijena od tri marke po kilogramu suvog lista nije stimulativna za proizvođače.

Otkupna cijena nije se mijenjala u proteklih dvadesetak godina. U međuvremenu su nekoliko puta poskupljivali skoro svi repromaterijali za proizvodnju, od zaštitnih sredstava, rasadnog materijala do energenata. Još nema najave o eventualnom povećavanju cijene duvana. Subvencijama podstičemo proizvođače da duvan bude što kvalitetniji, kaže Gotovčević, ističući da će za prvu klasu subvencija iznositi 40 feninga po kilogramu, za drugu 35 i za treću 30 ukoliko ostvare prinos od 150 kilograma po dunumu.

Dragan Ristanović, proizvođač iz Donjih Zagona kod Bijeljine, kaže da godinama proizvodi duvan na površini od 13,5 hektara.

Imam šest sušara. Dostigao sam neki maksimum u proizvodnji i zadržat ću se na ovim površinama. Trenutno, sa podsticajima, ostvarujem cijenu od 4 marke po kilogramu. Nije dovoljno, ali nešto se mora raditi. Iza nas je teška godina, sa prosječnim prinosima i prosječnim kvalitetom, kaže Ristanović, ističući da u posljednjih pet-šest godina osigurava duvan od elementarnih nepogoda.

Stevo Todorović iz Donjeg Žabara kaže da je u prošloj godini imao solidne prinose od 200 kilograma po dunumu na površini od 1,5 hektara.

U prosjeku sam imao duvan treće klase. Zadovoljan sam prinosom, jer sam prvi put prošle godine zasadio duvan. Realna otkupna cijena trebalo bi da iznosi od 5 do 6 maraka po kilogramu, govori Ristanović.

Države u okruženju imaju mnogo više premije 

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 25.09.2019. godine

Cvijetin Stanojević iz Velike Obarske kaže da je u prošloj godini ostvario prinos od 120 kilograma po dunumu na površini od dva hektara, ističući da je suša umnogome uticala na prinose.

Nekad smo imali premiju od 1,5 KM po kilogramu, dok sada premija iznosi 35 feninga. Države u okruženju imaju mnogo više premije. Ne oslanjam se na jednu proizvodnju i to je ono što me spašava na selu, kaže Stanojević.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Popis poljoprivrede koči politika

Agro vijesti

Izvoz mesa u Tursku ponovo od ove sedmice