Otvoreno pismo Savjetu ministara za uvođenje zaštitnih mjera
Agro vijesti

Otvoreno pismo Savjetu ministara za uvođenje zaštitnih mjera

Očekujemo da se odluka o uvođenju zaštitnih mjera, koja je već napisana, nađe na dnevnom redu sjednice SM BiH u četvrtak, 08.04.2021. I da bude JEDNOGLASNO USVOJENA. Tako će ministri SM pokazati da su narodni i za narod. Svaka druga odluka je protivustavna, protivrazumna i protivnarodna.

zaštitnih mjera

Ministri imaju kristalno jasnu situaciju pred sobom i nikakvu dilemu-podržati jednoglasno zaštitne mjere i sačuvati narod u BiH. Druga rješenja ne prihvatamo.

Naše uporište, pored bilateralnih sporazuma i stanja domaćeg agrara, vidimo i u komentarima i naučnim studijama eminentnih svjetskih agroekonomista, stručnjaka koji imaju neutralan pristup. Oni u svojim komentarima stanja poljoprivrede u BiH, jedini izlaz iz problema naših poljoprivrednika vide u zaštiti domaće proizvodnje, odnosno uvođenju carina i taksi pri uvozu mesa, a takođe i uvođenju sezonskih ograničenja za voće i povrće i druge poljoprivredne proizvode. I sami se čude da BiH pokušava izvoziti nešto čega nema ni za svoje tržište. Oni takođe ističu da je uporedo s ovim mjerama neophodno podstaći domaću poljoprivredu većim sredstvima u cilju ubrzanja njenog oporavka. Tako bi poljoprivrednici BiH mogli postati konkurentniji na domaćem tržištu.

Pročitajte još...   Kompanija "Sezona" okuplja žene poljoprivrednice

Mi seljaci imamo svoj pravac i, danas u BiH jedinstveni oko interesa svih proizvođača, odlučni smo da istrajemo. Špekulacije o poskupljenju hrane nakon uvođenja mjera su zlonamjerne i usmjerene na dizanje panike među potrošačima. Nema poskupljenja jer prostor za maržu je itekako veliki danas i extra profit uvoznog lobija je ogroman. Inspekcija mora raditi svoj posao u interesu svih.

Važno je napomenuti da mi seljaci jedini ne tražimo nikakva sredstva. Naprotiv, uvođenjem zaštitnih mjera u budžet BiH bi se slile desetine miliona KM, koja bi, uz domaćinsku raspodjelu mogla biti raspoređena najugroženijima u ova teška vremena.

Upozorenje

Još jednom upozoravamo ministre u Savjetu ministara da su štete koje su prouzrokovali nečinjenjem, neradom za narod i našu djecu, mjerene stotinama miliona KM i da će neko morati odgovarati za to. Krivične prijave i tužbe za naknadu štete protiv pojedinaca i države su neminovno rjšenje svih nagomilanih problema domaćeg seljaka.

Pročitajte još...   "Plavi dizel" i manji PDV poljoprivrednike u BiH spasio bi od potpune propasti

O (ne)radu BiH-ministara svjedoči i svakodnevo nezadovoljstvo sve većeg broja građana BiH okupljenim u razna udruženja ili grupacije koje nisu politički motivisane. Stoga će i blokada svih graničnih prelaza na kojima se vrši uvoz poljoprivrednih proizvoda sigurno biti znatno lakše i masovnije. Blokada će trajati sve do usvajanja proširene liste naših zahtjeva, a pored mjera zaštite domaće proizvodnje, zahtjev će biti i raspuštanje Savjeta ministara.

  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH
  • Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS
  • Udruženje poljoprivrednika FBiH
  • Udruženje uzgajivača svinja RS
  • Seljački savez FbiH
  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS
  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice
0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica