Otvoreno pismo Savjetu ministara za uvođenje zaštitnih mjera
Agro vijesti

Otvoreno pismo Savjetu ministara za uvođenje zaštitnih mjera

Očekujemo da se odluka o uvođenju zaštitnih mjera, koja je već napisana, nađe na dnevnom redu sjednice SM BiH u četvrtak, 08.04.2021. I da bude JEDNOGLASNO USVOJENA. Tako će ministri SM pokazati da su narodni i za narod. Svaka druga odluka je protivustavna, protivrazumna i protivnarodna.

zaštitnih mjera

Ministri imaju kristalno jasnu situaciju pred sobom i nikakvu dilemu-podržati jednoglasno zaštitne mjere i sačuvati narod u BiH. Druga rješenja ne prihvatamo.

Naše uporište, pored bilateralnih sporazuma i stanja domaćeg agrara, vidimo i u komentarima i naučnim studijama eminentnih svjetskih agroekonomista, stručnjaka koji imaju neutralan pristup. Oni u svojim komentarima stanja poljoprivrede u BiH, jedini izlaz iz problema naših poljoprivrednika vide u zaštiti domaće proizvodnje, odnosno uvođenju carina i taksi pri uvozu mesa, a takođe i uvođenju sezonskih ograničenja za voće i povrće i druge poljoprivredne proizvode. I sami se čude da BiH pokušava izvoziti nešto čega nema ni za svoje tržište. Oni takođe ističu da je uporedo s ovim mjerama neophodno podstaći domaću poljoprivredu većim sredstvima u cilju ubrzanja njenog oporavka. Tako bi poljoprivrednici BiH mogli postati konkurentniji na domaćem tržištu.

Pročitajte još...   Zabranjen uvoz 269 litara voćne rakije iz Srbije

Mi seljaci imamo svoj pravac i, danas u BiH jedinstveni oko interesa svih proizvođača, odlučni smo da istrajemo. Špekulacije o poskupljenju hrane nakon uvođenja mjera su zlonamjerne i usmjerene na dizanje panike među potrošačima. Nema poskupljenja jer prostor za maržu je itekako veliki danas i extra profit uvoznog lobija je ogroman. Inspekcija mora raditi svoj posao u interesu svih.

Važno je napomenuti da mi seljaci jedini ne tražimo nikakva sredstva. Naprotiv, uvođenjem zaštitnih mjera u budžet BiH bi se slile desetine miliona KM, koja bi, uz domaćinsku raspodjelu mogla biti raspoređena najugroženijima u ova teška vremena.

Upozorenje

Još jednom upozoravamo ministre u Savjetu ministara da su štete koje su prouzrokovali nečinjenjem, neradom za narod i našu djecu, mjerene stotinama miliona KM i da će neko morati odgovarati za to. Krivične prijave i tužbe za naknadu štete protiv pojedinaca i države su neminovno rjšenje svih nagomilanih problema domaćeg seljaka.

Pročitajte još...   Poljoprivrednici nakon sastanka sa Košarcem očekuju protekcionističke mjere

O (ne)radu BiH-ministara svjedoči i svakodnevo nezadovoljstvo sve većeg broja građana BiH okupljenim u razna udruženja ili grupacije koje nisu politički motivisane. Stoga će i blokada svih graničnih prelaza na kojima se vrši uvoz poljoprivrednih proizvoda sigurno biti znatno lakše i masovnije. Blokada će trajati sve do usvajanja proširene liste naših zahtjeva, a pored mjera zaštite domaće proizvodnje, zahtjev će biti i raspuštanje Savjeta ministara.

  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH
  • Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS
  • Udruženje poljoprivrednika FBiH
  • Udruženje uzgajivača svinja RS
  • Seljački savez FbiH
  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS
  • Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice
Shares
Slične objave
Agro reportažeAgro vijesti

Pijačni barometar 13.04.2021. godine

Agro vijesti

Prelevmani nisu traženi zbog „slabih podsticaja u Republici Srpskoj“