Ovčarstvo nije obični posao, već ljubav | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Ovčarstvo nije obični posao, već ljubav

Ovčarstvo

Za Mujagu Žunića ovčarstvo nije obični posao, već ljubav. Trenutno ima 10 različitih vrsta ovaca. Do sada je više puta nagrađivan na sajmovima stočarstva, avaz.

Ovčarstvo

Sinovi u Sloveniji

Iako je ovčarstvo, kao i druge grane stočarstva, u našoj zemlji u dosta teškom položaju, Cazinjanin Mujaga Žunić može se pohvaliti da je uspješan u ovom poslu. Od malih nogu se bavi ovčarstvom i još ne misli prestati iako ga godine i bolest polako pritišću.

Sa suprugom, koja mu mnogo pomaže u poslu, živi u naselju Žunići-Brezova Kosa u cazinskoj mjesnoj zajednici Skokovi. Njegova dva sina nisu krenula očevim stopama. Ovčarstvo ih nije privlačilo i na neki način ih je „otjeralo“ od kuće. Tako da su našli posao u Sloveniji.

Mujaga ističe da je to njihova odluka, ali da ih ne razumije. Nije mu jasno da više vole raditi za drugog i daleko od svog doma nego za sebe kod svoje kuće. Gdje su od ovčarstva mogli solidno živjeti.

Još u ranom djetinjstvu sam čuvao ovce po krajiškim brdima i proplancima. To mi je ušlo u krv i bez toga, jednostavno, ne mogu. Zbog godina i određenih zdravstvenih poteškoća, morao sam smanjiti broj ovaca i sada ih imam 65 i to 10 različitih vrsta. Rusku romanovsku ovcu sam prvi doveo u ovaj kraj. Nije se prilagodila kako treba i sada ih imam vrlo malo, ističe Mujaga.

Nomadski uzgoj

Mujaga ističe da ovaj posao prvenstveno radi zato što ga voli, a uspijeva i zaraditi.

Isplati se baviti ovčarstvom, pogotovo ko je mlad i sposoban. Nomadski uzgoj nekako i ide. No farmerski je na izdisaju. Jer ako moraš dati za kilogram kukuruza pola marke, a prodati janje za 4 do 5 KM po kilogramu, to zaista nema ekonomsku opravdanost.

Nema radnika ni za lijeka

Mujaga posjeduje 100 dunuma vastitih pašnjaka. To je dovoljno za 30 ovaca, koliko i planira imati u budućnosti. Kaže da radnika ne može naći ni za lijeka, a godine i bolest stišću. Ipak, naglašava da je tvrd orah i da se tako lako ne predaje.

Došlo je vrijeme kad je jako teško biti ovčar. Ali ne predajem se i dok god budem imao snage, ta borba će trajati, kaže Žunić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Agroanalitičar Žarko Galetin savjetuje ratare da sačekaju sa prodajom žita

Agro vijesti

Oznaka geografskog porijekla semberskog kupusa