Ovo niste znali o ljutoj paprici | Agroportal.ba
Agro savjetiAgro vijesti

Ovo niste znali o ljutoj paprici

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna ljekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice svijeta. Ljuta paprika direktno utiče na pojačano lučenje serotonina, dopamina, oksitocina i endorfina, hormona zaduženih  za naša lijepa osjećanja.

Djeluju antiupalno

Zahvaljujući kapsaicinu, ljute papričice imaju antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos ljute papričice  može služiti kao odlična prevencija artritisa.

Sprečavaju bol

Najnovija istraživanja potvrđuju da ljute papričice efikasno smanjuju bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema

Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji procenat srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

Pročitajte još...   Protesti poljoprivrednika ukoliko se ne isplate dugovanja

Poboljšavaju varenje

Ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava varenje. Hrana koja se dobro vari daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne vari dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajuverdi, dobro varenje je ključno za naše zdravlje.

U Italiji je paprika, inače, obožavano povrće. Španci je takođe obožavaju i imaju svoj Institut za papriku, dok u francuskoj postoji Škola za papriku. Španci su uostalom na evropski kontinent papriku i donijeli iz Južne Amerike, još u 15. veku. Odatle se proširila svuda, a pravi procvat doživjela je u Mađarskoj. Kod nas je takođe omiljena, a najpoznatija je leskovačka paprika.

Paprika i med za mozak

Pomješajte sljedeće sastojke: 100g ljute aleve paprike, 100g svježe narendanog đumbira i veća, očišćena, izgnječena glavica bijelog luka. Kad ste od ovih sastojka dobili homogenu smješu, dodajte jedan kilogram bagremovog meda i dobro izmješajte plastičnom ili drvenom kašikom. Ostavite da stoji tri dana uz češće mješanje. Svakog dana uzimajte po jednu kafenu kašičicu ovog meda sa malo mlake vode tri puta na dan. Paprika i đumbir stimulišu cirkulaciju krvi u mozgu, bijeli luk razređuje krv, a sve tri biljke normalizuju krvni pritisak. Ovaj med je veoma koristan za ljude koji su izloženi riziku od ishemijskog moždanog udara, ali se ne preporučuje onima kod kojih postoji rizik od hemoragijskog moždanog udara.

Pročitajte još...   Brčko- Povećani podsticaji za poljoprivrednike

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Pod trebinjskim platanima se predstavili domaći poljoprivredni proizvođači

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 28.09.2020.