Pašalić obećao pomoć proizvođačima mesa | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pašalić obećao pomoć proizvođačima mesa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da se u ovoj godini očekuju dobri prinosi i proizvodnja u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj. Te najavio da će Vlada u narednom periodu intervenisati na tržištu da bi pomogla uzgajivačima mesa. 

Pašalić

Foto: Boris Pašalić

Imamo uzlazni trend obima proizvodnje u svim sektorima poljoprivrede, rekao je Pašalić.

Strna žita

On je naveo da je vidljivo na terenu da će biti dobra proizvodnju strnih žita. Te podsjetio da je prošla godina bila rekordna kada je u pitanju proizvodnja pšenice i strnih žita.

Trenutno je pšenica u boljem stanju nego što je bila u isto doba prošle godine. Tako da očekujemo dobre prinose, istakao je Pašalić.

Kukuruz i soja

On je napomenuo da je za kukuruz i soju još rano reći kakvi će biti prinosi. Ali je podsjetio da je sjetva obavljena regularno i da nije bilo većih problema, osim što je prekidana zbog kišovitih dana.

Imamo dobre trendove. Ne samo kada je u pitanju biljna proizvodnja, nego i animalna, naglasio je Pašalić.

Animalna proizvodnja

Ukazao je da je najveći problem sada predstavlja poremećaj na tržištu u cijeni svinjskog i junećeg mesa, a istovremeno raste cijena žita.

To uzgajivačima stvara dodatni problem. Jer moraju da ulažu više novca, a manje novca dobijaju od prodaje mesa, pojasnio je Pašalić.

Najavio je da će zbog toga Vlada Republike Srpske u narednom periodu intervenisati i pomoći uzgajivačima svinja i junadi.

Pročitajte još...   Na račune ratara u Srpskoj, stiže 4,5 miliona KM

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj