Pašalić zadovoljan prinosom, kvalitetom i cijenom žita
Agro vijesti

Pašalić zadovoljan prinosom, kvalitetom i cijenom žita

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je u proizvodnji pšenice ovo neobična godina u kojoj su dobri prinos, kvalitet i cijena žita.

pašalić

Foto: ilustracija

To se rijetko dešava i ovo je druga godina zaredom da u Srpskoj imamo pristojne prinose koji značajno rastu, sa četiri tone po hektaru koliko je dugo bio prosječni prinos sada već imamo šest i više tona, zavisno od područja i primjenjene agrotehnike.

Rekao je Pašalić tokom posjete najvećem semberskom otkupljivaču pšenice firmi “Novi Žitopromet”.

Novi Žitopromet

On je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost menadžmentu “Novog Žitoprometa” što je pokazao korektan stav prema poljoprivrednim proizvođačima koji su predali i uskladištili značajne količine pšenice, koju odmah i naplaćuju, te ocijenio da ta saradnja ide jako dobro.

To je dobro za poljoprivredne proizvođače, za stanovništvo Semberije i za Vladu Republike Srpske, a dobro je i što je Vlada, preko resornog ministarstva, danas isplatila premiju od 300 maraka po hektaru proizvođačima, naveo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, isplaćeno je nešto manje od četiri miliona KM za 2.200 poljoprivrednika.

Velika ulaganja

Pašalić je rekao da je sa menadžmentom “Novog Žitoprometa” razgovarao o završenoj kampanji otkupa pšenice i daljim planovima i zajedničkim aktivnostima, novim investicijama i proširenju djelatnosti ove kompanije.

Pročitajte još...   Isplaćeno 1.142.775 KM za podsticaje u poljoprivredi

Direktor “Novog Žitoprometa” Slaviša Mijatović rekao je novinarima da rade veliki posao i da je kompanija “Pavgord” do sada uložila preko 10 miliona maraka, a narednih sedmica obnavljaju rad pogona, prvo mlina, potom pekare, pa mješaone stočne hrane.

Time ćemo zaokružiti prvi ciklus investiranja, a drugi kreće najesen i izgradićemo agrocentar na 9.500 kvadrata gdje ćemo objediniti sve usluge koje su potrebne rataru, da svako radi ono što najbolje zna i da tako stvorimo novi kvalitet na ovom području, najavio je Mijatović.

Otkup pšenice pri kraju

On kaže da su u kampanji otkupa pšenice, koja je u Semberiji pri kraju, preuzeli 10.000 tona pšenice, isplaćuju je istog dana, a cijenu od 36 feninga za kilogram pšenice, 37 za bolji kvalitet, odredili su prema tržištu i na zadovoljstvo poljoprivrednika.

Ako želite korektan odnos prema ratarima određujete se prema otkupnoj cijeni u Srbiji i dodate na to transportne troškove, nismo ništa taktizirali, odmah smo izašli sa cijenom i to se pokazalo kao korisno i dobro urađen posao koji je važan za Semberiju i Republiku Srpsku, ocijenio je Mijatović.

Kvalitet dobar sorte mogu bolje

Prema njegovim riječima, kvalitet semberske pšenice je zadovoljavajući, ali je za naredne godine ukazao na potrebu da se vodi računa oko sorti i načina sjetve i parametrima kvaliteta pšenice kao što su gluten i protein, ka čemu se postepeno mora ići.

Pročitajte još...   Džinovski krompir stigao do trebinjske pijace

Direktor Agrarnog fonda grada Bijeljine Zlatan Lazarević istakao je da su ove godine preko skupštinske većine u gradu uspjeli da povećaju budžet sa 1,1 na 1,4 milion maraka, te da proizvođačima pšenice isplaćuju podsticaj od dve feninga po kilogramu.

Najbolje što se desilo poljoprivrednim proizvođačima ove godine jeste što je `Novi Žitopromet` proradio i time uveo zdravu konkureciju i dobru cijenu na području Semberije”, ocijenio je Lazarević i dodao da je dobar i prinos, kao i podsticaji resornog ministarstva i Agrarnog fonda.

On kaže da je otkupna cijena pšenice dobra i da je za to bio pravi momenat, jer su bile skuplje i agrotehničke mjere za proizvodnju.

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice