Piletina i dalje čeka dozvolu za izvoz u EU | Agroportal.ba
Agro vijesti

Piletina i dalje čeka dozvolu za izvoz u EU

Proizvođači pilećeg mesa u BiH ni više od pet mjeseci nakon što su evropski inspektori obišli njihove pogone nisu dobili zeleno svjetlo za plasman proizvoda u EU, a kada će prvi šleperi piletine krenuti ka evropskoj trpezi, još nije poznato, piše glassrpske.com

Inspektori Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu Evropske komisije kontrolisali su od 26. septembra do 6. oktobra 2017. godine sektor peradarstva u BiH. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je tada da očekuje da će zvanični izvještaj Evropske komisije stići za tri sedmice i da će time četiri domaće kompanije dobiti dozvolu za izvoz mesa peradi na evropsko tržište. Inspektori EU kontrolisali su četiri preduzeća koja imaju kapacitet za izvoz “Madi”, “Ovako”, “Brovis” i “Agreks”.

Pročitajte još...   Pijačni barometar Bijeljina 22.09.2020. godine

Direktor kompanije “Agreks” iz Donjeg Žabara Predrag Miličić kaže da je preliminarni spisak firmi izvoznika u BiH objelodanjen, ali da i mjesecima nakon toga nema zvanične potvrde za izvoz.

Koliko smo uspjeli saznati riječ je o dodatnim tehničkim usaglašavanjima i očekujemo svaki dan da konačno dobijemo zeleno svjetlo za izvoz. Teško je bilo šta precizno reći dok ne stigne izvještaj inspektora iz EU, rekao je Miličić i dodao da je za evropsko tržište najvažnije da se u potpunosti ispoštuje kontrola zdravstvene ispravnosti i sljedivost proizvodnje.

Marketing menadžer mesne industrije “Ovako” Neyad Biberović kaže da je kontrola evropskih inspektora u ovoj firmi prošla bez zamjerki.

Međutim, čini mi se da je zapelo na višem političkom nivou, na šta mi proizvođači nemamo uticaja. Prema nezvaničnim informacijama, trebalo bi da počnemo izvoziti u aprilu, ali do sada zvaničnu potvrdu nismo dobili, rekao je Biberović.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH podsjetili su da čekaju da EK završi procedure u vezi sa izmjenom uredbe da bi BiH bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU.

Nakon toga dostavićemo im listu objekata koji su odobreni za izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u EU da bi ti objekti mogli započeti izvoz na evropsko tržište, naveli su iz kancelarije.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

Komentariši