Podsticaji za razvoj poljoprivrede 110.000 KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Podsticaji za razvoj poljoprivrede 110.000 KM

poljoprivreda_21

Opština Šamac je ove godine budžetom planirala 110.000 KM podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela, a od 2017. drži kontinuitet u redovnom odobravanju i isplati podsticaja za te namjene, rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove Predrag Nedić.

On je naveo da su u 2020. godini ti podsticaji iznosili 130.000 KM, a od 2017. do danas sredstva rezervisana za podsticaje uglavnom se kreću između 100.000 i 130.000 KM.

Uvijek pstoji rebalans budžeta gdje će, ako se ukaže potreba, sredstva biti povećana.

naglasio je Nedić.

Nedić je napomenuo da su u 2020. godini imali ukupno 348 zahtjeva poljoprivrednih domaćinstava, od kojih su 344 pozitivno riješena, odnosno imala su direktnu korist po jednoj ili više osnova.

Pročitajte još...   Zaključak o kretanju u seoskim područjima i pčelara u narednom periodu u RS

On je naveo da se podsticaji, između ostalog, daju za proizvodnju duvana u listu, organizovanu proizvodnju povrća, voća i gljiva, kao i onu u plastenicima, uzgoj tovnih svinja i junadi, te priplodnih krmača i steonih junica.

Podsticaji se daju i za regres za troškove analiza vađenja krvi krava i bikova, uzgoj priplodnih ovaca, uzgoj pčela, nabavku opreme za plasteničku proizvodnju, sufinansiranje projekata u poljoprivredi putem poljoprivrednih udruženja, za unapređenje znanja i vještina u ruralnim područjima, a postoje i neke vanredne mjere pomoći.

Nedić je ukazao da se podsticaji isplaćuju po osnovu Pravilnika.

U prošloj godini smo po osvim osnovama odobrili isplatu 97.936,17 KM, od toga do sada isplatili 56.000 KM, a razliku neisplaćenih sredstava za proizvodnju duvana, pčelarima i za plastenike treba da islatimo u vrlo kratkom periodu.

On je naglasio da je cilj lokalne uprave održati kontinuitet i u ovoj godini.

Poljoprivreda je takva grana privrede koju treba podržavati, odnosno subvencionisati jer se većina stanovništva njome bavi, bilo da im je to osnovno ili dopunsko zanimanje.

rekao je Nedić i dodao da je prije nekoliko dana isplaćen dio podsticaja u vrijednosti 15.000 KM za uzgoj priplodnih krmača i dio za nabavku opreme za plastenike.

Pročitajte još...   Počela berba kruške

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?