Podsticaji za razvoj poljoprivrede 110.000 KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Podsticaji za razvoj poljoprivrede 110.000 KM

poljoprivreda_21

Opština Šamac je ove godine budžetom planirala 110.000 KM podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela, a od 2017. drži kontinuitet u redovnom odobravanju i isplati podsticaja za te namjene, rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove Predrag Nedić.

On je naveo da su u 2020. godini ti podsticaji iznosili 130.000 KM, a od 2017. do danas sredstva rezervisana za podsticaje uglavnom se kreću između 100.000 i 130.000 KM.

Uvijek pstoji rebalans budžeta gdje će, ako se ukaže potreba, sredstva biti povećana.

naglasio je Nedić.

Nedić je napomenuo da su u 2020. godini imali ukupno 348 zahtjeva poljoprivrednih domaćinstava, od kojih su 344 pozitivno riješena, odnosno imala su direktnu korist po jednoj ili više osnova.

Pročitajte još...   Počela prijava proizvodnji za poljoprivrednike u Kalesiji

On je naveo da se podsticaji, između ostalog, daju za proizvodnju duvana u listu, organizovanu proizvodnju povrća, voća i gljiva, kao i onu u plastenicima, uzgoj tovnih svinja i junadi, te priplodnih krmača i steonih junica.

Podsticaji se daju i za regres za troškove analiza vađenja krvi krava i bikova, uzgoj priplodnih ovaca, uzgoj pčela, nabavku opreme za plasteničku proizvodnju, sufinansiranje projekata u poljoprivredi putem poljoprivrednih udruženja, za unapređenje znanja i vještina u ruralnim područjima, a postoje i neke vanredne mjere pomoći.

Nedić je ukazao da se podsticaji isplaćuju po osnovu Pravilnika.

U prošloj godini smo po osvim osnovama odobrili isplatu 97.936,17 KM, od toga do sada isplatili 56.000 KM, a razliku neisplaćenih sredstava za proizvodnju duvana, pčelarima i za plastenike treba da islatimo u vrlo kratkom periodu.

On je naglasio da je cilj lokalne uprave održati kontinuitet i u ovoj godini.

Poljoprivreda je takva grana privrede koju treba podržavati, odnosno subvencionisati jer se većina stanovništva njome bavi, bilo da im je to osnovno ili dopunsko zanimanje.

rekao je Nedić i dodao da je prije nekoliko dana isplaćen dio podsticaja u vrijednosti 15.000 KM za uzgoj priplodnih krmača i dio za nabavku opreme za plastenike.

Pročitajte još...   Iako nema snježnog prekrivača, pšenica nije ugrožena

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)