Poljoprivreda u BiH teško do zajedničke brazde | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivreda u BiH teško do zajedničke brazde

 Dio poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini pokušava napraviti zajedničko udruženje na državnom nivou, a preko kojeg bi lakše ostvarili svoje interese.

Međutim, biće ih veoma teško sakupiti pod jedan krov jer su pojedina udruženja već odbacila tu ideju i prije nego što se krenulo u njenu realizaciju.

Tako su predstavnici jednih u petak bili na inicijalnom sastanku u Sarajevu, dok su drugi ostali da rade na posjedima.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, kaže kako je cilj udruženja da zajednički zastupa poljoprivrednike pred parlamentom BiH, Predsjedništvom BiH i Savjetom ministara BiH.

Ciljna grupa

Ciljna grupa su seljaci koji ne mogu svaki dan doći do nadležnih institucija i mlađi farmeri do 40 godina.

Želimo stvoriti uslove u ovoj državi da i seljak može proizvoditi, da se osjeća kao čovjek i da ne gleda i u nebo i u vlast. U nebo moramo gledati, ali ne i u vlast, koja mora voditi računa o svojim građanima i poljoprivrednicima. Mi treba da budemo udruženje od društvenog interesa. Ako vlastima nisu u interesu subjekti koji proizvode hranu, onda ne znam ko jeste.

Izjavio je Usorac.

Pročitajte još...   Za mlade poljoprivrednike 2,4 miliona evra

Dodao je i kako će udruženje svim snagama da se bori protiv onih koji neopravdano dobijaju podršku države.

Mi smo u Republici Srpskoj ove godine izvršili kontrole i našli ljude koji nemaju posijanog ni dunuma pšenice, a prijavili su više od devet hektara. Imamo i one koji ne predaju mlijeko, a dobili su potvrde od veterinara pa dobijaju podsticaje. Sve one koji neopravdano uzimaju novac iz budžeta poljoprivrede želimo likvidirati. Oni su nama rak-rana jer uzimaju naše pare.

Rekao je Usorac.

Idealno rješenje

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kaže kako je teško doći do nekih evropskih fondova jer Evropa neće da priča sa stotinu subjekata i nivoa vlasti pa je jedno udruženje idealno rješenje za ovu problematiku.

Mi ćemo se zalagati da sve bude na jednoj adresi i da svi poljoprivrednici budu na istoj ravni.

Kazao je Bićo.

Pročitajte još...   Ovčarstvo nije obični posao, već ljubav

Sa druge strane, Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača, kazao je da kao farmer nije zainteresovan za zajedničko udruženje.

Ova ideja mi je poznata odranije, ali je mi nikada nismo razmatrali na organima upravljanja Saveza. Zauzeli smo stav koji je ostao nepromijenjen, a to je da djelujemo na nivou Republike Srpske. Po meni, nama ne treba takvo udruženje, ali ako poljoprivrednici žele da se udružuju, mi nemamo ništa protiv.

Rekao je Marinković.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka