Poljoprivredi USK potrebno strateško planiranje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivredi USK potrebno strateško planiranje

Pšenica opet podbacila

Na inicijativu Vlade USK nedavno je formiran ekspertni tim, čiji je zadatak da izradi strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u Unsko-sanskom kantonu za period od narednih deset godina.

Pšenica opet podbacila

Ministar poljoprivrede u Vladi USK Sulejman Kulenović istakao je kako se radi o izuzetno važnom dokumentu, koji treba da zacrta pravac u razvoju poljoprivredne proizvodnje u USK.

Činjenica je da mi takvog dokumenta nemamo i da se poljoprivreda razvija stihijski, bez adekvatnog planiranja, što stvara velike probleme. Ekesperti iz oblasti poljoprivrede treba da daju odgovore na pitanja koji su to strateški sektori koje treba razvijati u oblasti agrara.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača USK Husein Selimović naglasio je kako je bilo krajnje vrijeme da bude donesen jedan ovakav dokument.

Sigurno je da će to i neposrednim poljoprivrednim proizvođačima olakšati njihov položaj i mi očekujemo čvršću saradnju i sinergiju svih institucija, kao i poljoprivrednih proizvođača, te zajedničko djelovanje.

Niz problema

Poljoprivredna proizvodnja na ovim prostorima u posljednjih nekoliko godina susreće se s nizom problema, kao što su visoki troškovi proizvodnje, nelojalna konkurencija te neredovna isplata poticajnih sredstava.

Pročitajte još...   Ministar Staša Košarac donio dosta optimizma u Gradišku

Ministar Kulenović kaže kako poljoprivreda na području Unsko-sanskog kantona u sve većoj mjeri osjeća posljedice odlaska stanovništva s ovih prostora, jer nedostaje radnika, a migracijama su posebno pogođena sela.

Pokušavamo da olakšamo položaj i život poljoprivrednim proizvođačima, prije svega kroz povećanje poticajnih sredstava te iskorištavanje sredstava za sektor agrara koja nam nudi Evropska unija. Od krucijalne je važnosti da pokušamo zadržati ruralno stanovništvo i očuvati poljoprivredna gazdinstva.

Gašenje proizvodnje

Prema podacima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača USK, u posljednjih nekoliko godina sve veći broj poljoprivrednika gasi proizvodnju i odjavljuje obrte. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Krajina” iz Cazina Ahmet Alibabić kaže kako je trenutno najveći problem u poljoprivrednoj proizvodnji kako pronaći radnu snagu.

Dešava se ono na šta smo upozoravali prije nekoliko godina, farme se prazne i ljudi odlaze u Njemačku i druge zemlje, jer je bavljenje poljoprivredom postalo krajnje neizvjesno.

Prema podacima Obrtničke komore USK, od početka 2017. do sada odjavljeno je više od 1.000 obrtničkih djelatnosti, a najviše poljoprivrednih gazdinstava.

Pročitajte još...   Uzgojio više od 10 tona bundeva

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Majevički sir Zarac: Očuvanje tradicije i podrška ženama u udaljenim selima

Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka