Poljoprivredi USK potrebno strateško planiranje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivredi USK potrebno strateško planiranje

proljećna

Na inicijativu Vlade USK nedavno je formiran ekspertni tim, čiji je zadatak da izradi strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u Unsko-sanskom kantonu za period od narednih deset godina.

Pšenica opet podbacila

Ministar poljoprivrede u Vladi USK Sulejman Kulenović istakao je kako se radi o izuzetno važnom dokumentu, koji treba da zacrta pravac u razvoju poljoprivredne proizvodnje u USK.

Činjenica je da mi takvog dokumenta nemamo i da se poljoprivreda razvija stihijski, bez adekvatnog planiranja, što stvara velike probleme. Ekesperti iz oblasti poljoprivrede treba da daju odgovore na pitanja koji su to strateški sektori koje treba razvijati u oblasti agrara.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača USK Husein Selimović naglasio je kako je bilo krajnje vrijeme da bude donesen jedan ovakav dokument.

Sigurno je da će to i neposrednim poljoprivrednim proizvođačima olakšati njihov položaj i mi očekujemo čvršću saradnju i sinergiju svih institucija, kao i poljoprivrednih proizvođača, te zajedničko djelovanje.

Niz problema

Poljoprivredna proizvodnja na ovim prostorima u posljednjih nekoliko godina susreće se s nizom problema, kao što su visoki troškovi proizvodnje, nelojalna konkurencija te neredovna isplata poticajnih sredstava.

Pročitajte još...   Plastenička proizvodnja unosan posao za male poljoprivrednike

Ministar Kulenović kaže kako poljoprivreda na području Unsko-sanskog kantona u sve većoj mjeri osjeća posljedice odlaska stanovništva s ovih prostora, jer nedostaje radnika, a migracijama su posebno pogođena sela.

Pokušavamo da olakšamo položaj i život poljoprivrednim proizvođačima, prije svega kroz povećanje poticajnih sredstava te iskorištavanje sredstava za sektor agrara koja nam nudi Evropska unija. Od krucijalne je važnosti da pokušamo zadržati ruralno stanovništvo i očuvati poljoprivredna gazdinstva.

Gašenje proizvodnje

Prema podacima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača USK, u posljednjih nekoliko godina sve veći broj poljoprivrednika gasi proizvodnju i odjavljuje obrte. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Krajina” iz Cazina Ahmet Alibabić kaže kako je trenutno najveći problem u poljoprivrednoj proizvodnji kako pronaći radnu snagu.

Dešava se ono na šta smo upozoravali prije nekoliko godina, farme se prazne i ljudi odlaze u Njemačku i druge zemlje, jer je bavljenje poljoprivredom postalo krajnje neizvjesno.

Prema podacima Obrtničke komore USK, od početka 2017. do sada odjavljeno je više od 1.000 obrtničkih djelatnosti, a najviše poljoprivrednih gazdinstava.

Pročitajte još...   Podsticaji za poljoprivredu trebaju biti dodatak, a ne plata

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)