Poljoprivrednici u Odžaku protiv koncesije | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici u Odžaku protiv koncesije

Veliki broj poljoprivrednika, građana, udruženja branilaca i drugih kojima je proizvodnja hrane jedino zanimanje, već dva dana protestuju u centru ovog posavskog gradića, avaz.

“Zemlja je izvor života”

Protesti pod motom “Zemlja je izvor života” organizovani su da bi odgovornima u Vladi i Skupštini Posavskog kantona, ukazali na, sramnu odluku o davanju 40-godišnju koncesiju 11.000 dunuma plodne zemlje jednoj privatnoj firmi.

Proteste je organizovalo Udruženje poljoprivrednika “Žito” iz Odžaka. Na čijim plakatima je pisalo “Zemlja je život”. Članovi Udruženja su prvenstveno protiv davanja opštinske zemlje na koncesiju u dužini od 40 godina! Na taj način bi tu zemlju sve te godine mogao koristiti jedan čovjek. Oni su za to da se opštinska zemlja putem konkursa svake godine poljoprivrednicima daje u zakup za korištenje.

Pročitajte još...   Mogući protesti poljoprivrednika u FBIH, rok 15. Novembar

Kako sada stvari stoje, a što se dalo čuti i naslutiti na protestima, uz poljoprivrednike je stao i načelnik Odžaka Jakov Ivanković.

Pozivam vijećnike Odžaka da budu uz narod, da slušaju glas naroda. Pozivam ih na moral i svijest. Protiv ove sramne odluke je i narod Odžaka, poljoprivrednici i udruženja branilaca,  kazao je Ivanković.

Mirni protesti

Jedan od organizatora mirnih protesta u Odžaku Drago Zečević nam je izjavio da se većina ljudi bori za zemlju, koja je poslije Drugog svjetskog rata nacionalizacijom oduzeta od ljudi. Te da se sada se želi koncesijom dodijeliti privatnoj firmi, a ne poljoprivrednicima. Kaže da su poljoprivrednici, uz snijeg i niske temperature, noć proveli ispred zgrade Opštine u Odžaku. Blokirajući je svojim traktorima.

Kada su nam u bivšoj Jugoslaviji oduzeli zemlju, nismo znali na koji period je oduzimaju. Sada znamo da se zemlja daje u koncesiju na 40 godina. Mi ćemo se boriti da se to tako ne desi. Od OV Odžak tražimo da se poništi program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, kojim je naše zemljište dato da o njemu odlučuje Vlada Posavskog kantona. Ta općinska zemlja se može davati godišnje nama poljoprivrednicima u zakup pa da i općina ima korist. A mi poljoprivrednici da, obrađujući tu zemlju, živimo, rekao je Zečević.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije