Poljoprivrednici u RS upozoravaju da uvoznici mesa nisu domaći proizvođači | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici u RS upozoravaju da uvoznici mesa nisu domaći proizvođači

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske saopštio je kako ne prihvata kampanju „Kupujmo domaće“, koju sprovodi Privredna komora Republike Srpske jer se promovišu prerađivači mesa sa uvoznim sirovinama, a što je kako ocjenjuju svojevrsna obmana.

Od navedenih devet mesnih industrija koje promoviše Privredna komora da navodno kupuju domaće životinje za klanje i njihovo meso prodaju našim kupcima, samo jako mali broj njih to i čini dok velika većina uvozi sve ili gotovo sve količine mesa koje prerađuju i prodaju na domaćem tržištu. Pojedini i ne pamte kad su kupili stoku s naših farmi. Ovdje ne ubrajamo interventni otkup kojem su pojedini mesoprerađivači pristupili isključivo iz koristoljublja, stoji u otvorenom pismu upućenom javnosti.

Kako se navodi, prekomjeran konstantan uvoz mesa i prerađevina od mesa srozao je domaću stočarsku proizvodnju i cjelokupni agrar BiH.

Nanoviju kampanju najblaže rečeno ne možemo da prihvatimo. Nebrojene su negativne reakcije farmera i pozivi upućeni rukovodstvu Saveza. Razumijemo mi zabrinutost za preko 800 radnika, ali ti radnici bi radili i kada bi klaničari otkupljivali našu stoku. Otuda bi trebala da bude daleko veća zabrinutost za preko 10.000 gazdinstava koji se bave tovom i tako hrane svoje porodice. Oni nemaju alternativu, navodi se u pismu koje potpisuje Stojan Marinković, predsjednik udruženja.

Izvor 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''