Povećan izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina | Agroportal.ba
Agro vijesti

Povećan izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina

Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH u prošloj godini bila je 131 miliona KM, što je više za 14,38 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Istovremeno je uvezeno mlijeka i mliječnih prerađevina u vrijednosti 230,5 miliona KM, što je više za 2,29 odsto, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u prošloj godini količinski je veći za 0,93 odsto u odnosu na godinu ranije, a zabilježen je količinski rast izvoza maslaca (70,09 odsto), fermentisanog programa (18,34 odsto) te sira (7,55 odsto).

Pročitajte još...   Statistika: Prikupljeno kravlje mlijeko i proizvedeni mliječni proizvodi, JUL 2017

Ukupan promet spoljnotrgovinske razmjene mlijeka i mliječnih proizvoda u 2023. godini iznosio je 361,5 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57 odsto.

Najznačajnija izvozna tržišta u prošlog godini bila su Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Sjeverna Makedonija, dok je najveći uvoz bio iz Njemačke, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 07.11.2017.

Kontinuirano postepeno povećanje godišnjeg izvoza maslaca i mliječnih namaza, sira i fermentisanog programa, odnosno proizvoda sa dodanom vrijednosti značajan je pokazatelj razvoja ovog sektora u BiH, navode iz STK.

 

 

(rtrs.tv)

 

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj