Povoljnim kreditima do sigurnijeg otkupa voća i povrća | Agroportal.ba
Agro vijesti

Povoljnim kreditima do sigurnijeg otkupa voća i povrća
S ciljem sigurnog plasmana i ugovorenog otkupa domaćeg voća, povrća, mesa, mlijeka i žitarica Investiciona razvojna banka (IRB) RS trebalo bi u narednom periodu da prerađivačkim preduzećima obezbijedi povoljne kredite sa kamatnom stopom koja neće prelaziti 2,8 odsto, piše glassrpske.

Predviđeno je ovo u zaključku kojim je planirano i da rokovi otplate sredstava budu prilagođeni proizvodnim ciklusima u poljoprivredi, a koji je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada RS na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Ministri bi do kraja godine trebalo da razmotre i mogućnost reorganizacije IRB-a sa mogućnošću direktnog plasmana kredita, bez posrednika, što bi moglo uticati na razvoj poljoprivredne proizvodnje.

U Ministarstvu poljoprivrede pojašnjavaju da je, s ciljem unapređenja otkupa domaćih poljoprivrednih proizvoda, kao i uspostavljanja dugoročnih odnosa između proizvođača, prerađivača i trgovinskih lanaca neophodno iznaći modele finansiranja za otkup voća, povrća i drugih proizvoda.

Uzimajući u obzir značaj poljoprivrede za ekonomiju Srpske, Vlada treba da izmijeni pravila plasmana postojećih kreditnih linija IRB-a koja se odnose na poljoprivredu, rekli su u resornom ministarstvu.

Istakli su da je predloženo da se minimalna izlazna kamatna stopa IRB-a smanji za 0,5 procenata i to za nabavku osnovnih sredstava, odnosno kapitalne investicije.

Na taj način izlazna kamata prema korisniku kredita namijenjenog za kapitalne investicije bila bi 2,8 odsto, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Ističu i da je potrebno skratiti procedure za dobijanje kredita, a otplatne rokove i grejs periode prilagoditi potrebama korisnika iz agrarnog sektora.

Kreiranjem povoljnog modela finansiranja za otkup domaćih proizvoda trebalo bi da bude obezbijeđeno sigurno tržište i plasman proizvoda za proizvođače, te siguran izvor proizvoda za prehrambeno – prerađivački i trgovački sektor. Uspostavljanje jednog takvog modela je bitan uslov za kontinuiranu i ugovorenu proizvodnju, dodali su u Ministarstvu poljoprivrede. Ističu da prerađivačka industrija kroz stabilan i siguran otkup sirovina znatno može uticati na razvoj poljoprivrede, kao i trgovački lanci tako što će povećati udio domaćih proizvoda na svojim policama.

Proizvodnja

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da potencijalna proizvodnja najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda u Srpskoj iznosi oko 744.000 tona, čija vrijednost iznosi oko 650 miliona KM.

Domaća proizvodnja kvantitativno može zadovoljiti sve potrebe domaće prehrambeno-prerađivačke industrije u najznačajnijim proizvodima, pod pretpostavkom da kvalitet i cijena tih proizvoda zadovoljavaju kriterijume otkupljivača, ističu u ministarstvu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednik Ibrahim Aganović kasnom sortom jagoda prevario mrazeve

Agro vijesti

Proizvođači paprika iz Doboja s njiva stigli na predavanje

Komentariši