Preko 200 miliona očekivani podsticaj u Srpskoj za ovu godinu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Preko 200 miliona očekivani podsticaj u Srpskoj za ovu godinu

Poljoprivrednicima u Srpskoj, ove godine na raspolaganju je više od 200 miliona maraka. Osim agrarnog budžeta od 71 milion, na raspolaganju su im sredstva Vlade i Svjetske banke za navodnjavanje, IRB-a i Partner fonda za hidro-meliracione sisteme, piše rtrs.tv

To je važna pretpostavka za profitabilnu poljoprivredu, poručio je ministar Stevo Mirjanić, koji je posjetio poljoprivredna gazdinstva na području Dervente.

To je značajna pretpostavka da se ostvari obim i struktura proizvodnje, a time i kvalitet, te dohodovnost proizvodnje, rekao je Mirjanić, koji je posjetio opštinu Derventa, gdje je sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i njegovim saradnicima razgovarao o poljoprivrednoj proizvodnji, započetim i budućim projektima.

Mirjanić kaže da je Vlada Republike Srpske izvršila sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima za proteklu godinu i da je za ovu godinu isplaćeno 10,2 miliona KM.

Ove godine je oko 71 milion KM planiran za podsticaje, od čega je 15 odsto usmjereno je za kapitalna ulaganja, a ostalo za podršku tekućoj proizvodnji, rekao je Mirjanić.

Mirjanić je naveo da je dosta dobra situacija u agrarnom sektoru i animalnoj proizvodnji na prodručju opštine Derventa.

Od 1.450 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, 580 je datao pod koncesije, 194 hektara u zakup, a 740 hektara još treba identifikovati, dodao je Mirjanić.

Foto: RTRS

Nakon razgovora u opštini, u pratnji načelnika, Mirjanić je posjetio firmu Poljoprivrednik DOO Polje, obišao parcele zasijane raznim kulturama i razgledao poljoprivrednu mehanizaciju.

Vrlo sam zadovoljan načinom primjene tehnologije u procesu proizvodnje, veoma su opremljeni. Tu je savremena tehnologija i oni će dohodovno dobro stajati ove godine, rekao je Mirjanić i dodao da je riječ o firmi koja je najrespektabilnija na ovom području.

Nakon obilaska Poljoprivrednika, Mirjanić je posjetio poljoprivredno gazdinstvo Gorana Tadića u Velikoj Sočanici i gazdinstvo Stanoja Lazarevića u Ceranima.

Pročitajte još...   Spas za povrće, sistemi za navodnjavanje

Načelnik opštine Milorad Simić istakao je da da ova opština izdvaja 350.000 KM za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, a da od države stigne oko 2,4 miliona maraka.

Derventa je prije rata slovila za agrarno okruženje i danas nastojimo da budemo što uspješniji, rekao je Simić.

Simić je dodao da je bilo razgovora i o realizaciji projekata koji će lokalnu zajednicu još više zaštititi od poplava.

Veoma je izvjesno da već naredne godine počne prva faza vrijedna tri miliona maraka za uređenje korita rijeke Ukrine od Novog mosta ka Beglucima, rekao je Simić.

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju

Komentariši