Press konferencija Inspektorata Brčko distrikta, povodom afere “jabuka” | Agroportal.ba
Agro vijesti

Press konferencija Inspektorata Brčko distrikta, povodom afere “jabuka”

Šefica Inspektorata Brčko distrikta BiH Senada Garić obratila se danas javnosti povodom aktuelne zabrane izvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Ona je upoznala novinare da je juče održan sastanak u “Upravi za zaštitu zdravlja bilja Ministarstva vanjske trgovine BiH”, kojem su prisustvovali predstavnici entitetskih ministarstava za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Inspektorat Brčko distrikta BiH i entitetski inspektorati, kao i pomoćnik ministra za vanjsku trgovinu.

Garićeva je navela da je na sastanku razgovarano o preduzetim aktivnostima i aktivnostima koje se trebaju preduzeti u vezi s “Notom Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije”, a u vezi s aktuelnom zabranom izvoza jabuke iz BiH u Rusku Federaciju.

Ovakvim potezom je učinjena velika šteta državi, našim proizvođačima, ali je i diskreditovan Inspektorat Brčko distrikta BiH, rekla je Garićeva.

Istakla je da je na početku jučerašnjeg sastanka predložen zaključak da se ministar Šarović obrati gradonačelniku Brčko distrikta BiH kako bi sankcionisao inspektora koji je izdao fitosanitarni certifikat u ovom slučaju.

Nakon obavljene duge rasprave taj zaključak je odbačen jer je dokazano da je inspektor Vlade Brčko distrikta BiH izdao fitosanitarni certifikat u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bilja te Pravilnikom i procedurom koja je njemu propisana kao nadležnom inspektoru za tu oblast, dodala je Garićeva.

Ona je rekla da inspektor Brčko distrikta BiH izdaje fitosanitarni certifikat o zdravstvenoj ispravnosti kojim se potvrđuje da je roba koja se izvozi zdravstveno ispravna, da nema štetnika i bolesti, te da u tom certifikatu nema porijekla i da inspektor ne utvrđuje porijeklo robe, o čemu odlučuje drugi organ.

Fitosanitarni inspektor koji je pregledao robu je pregledao i dokumentaciju koju je špediter priložio uz zahtjev, od fakture do dokaza o porijeklu robe koju izdaje Vanjskotrgovinska komora, kao i uplatnicu o plaćenoj taksi. Kada je izašao na lice mjesta pregledao je kamion, koji nije bio zapečaćen, što je veliki propust, niti prije niti poslije pregleda inspektora i carine. Inspektor je skidao gajbe s kamiona, uzimao jabuke, po važećim propisima vršio sječu i na osnovu toga izdao certifikat. Vanjskotrgovinska komora je na osnovu zahtjeva izvoznika potvrdila da je to proizvod BIH porijekla, i za to neko drugi treba da odgovara a ne fitosanitarni inspektor. Inspektor je pregledao robu i on ne utvrđuje porijeklo, pojasnila je Garićeva.

Ona je navela da u BiH nije sistemski riješen problem izvoza, posebno u fitosanitarnoj oblasti te da na granici moraju da budu sve državne službe, pa tako i fitosanitarna inspekcija koja mora da bude u sastavu Uprave za zaštitu zdravlja bilja jer će na taj način sve procedure i propisi na svim graničnim prelazima biti isti, što sada nije slučaj.

Pročitajte još...   Dogovoreni budući vidovi saradnje s predstavnicima UN Women

Zaključci s jučerašnjeg sastanka su: 

Zadužuju se inspekcijski organi entiteta i Brčko distrikta BiH da dostave izvještaje o provedenim kontrolama, a u vezi sa subjektima koji su umiješani u slučaj izvoza jabuka za Rusku Federaciju, a koji nisu u skladu s propisanim Protokolom za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika. Rok za dostavu je do 24. 1. 2018. godine. Na osnovu dostavljenih izvještaja, Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja će sačiniti Notu prema Federalnoj službi za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije.

Pročitajte još...   Uvozne mandarine i jagode pune pesticida

Zadužuje se Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja da u saradnji s nadležnim organima entiteta i Distriktom pripremi odluku kojom će se definisati uslovi koje izvoznici moraju ispunjavati prilikom izvoza za Rusku Federaciju i prijedlog odluke dostavi Vijeću ministara BiH. Rok za donošenje ove odluke je 25. 1. 2018. godine.

Nadležni organi entiteta i Distrikta su obavezni da se do donošenja odluke pridržavaju Zakona i Protokola.

Imenuje se radna grupa za održavanje bilateralnih pregovora sa Federalnom službom za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije.

Zadužuje se Uprava da zajedno s nadležnim organima entiteta i Distrikta redefiniše postojeći spisak izvoznika voća i povrća za Rusku Federaciju.

 

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka