Prestanak padavina obradovao ratare | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prestanak padavina obradovao ratare

Semberske ratare obradovao je prestanak višednevnih padavina. Ječam je zreo za žetvu, ali je poljoprivrednike kiša onemogućavala da požanju ovogodišnji rod. Učinjeno je to samo na malim površinama, a vršidba je nastavljena ove sedmice.

Pod ovom ozimom kulturom u Semberiji je 2.700 hektara.

Sunce i visoke temperature obradovale su ratare, jer su strahovali da će u isto vrijeme za žetvu prispjeti i uljana repica i pšenica.

Kombajni na Poljoprivrednom dobru ”Semberija” uveliko bruje. Ječam je zasijan na 118 hektara, a prvi prinosi, od 6,5 tona po hektaru, prosječni.

U početku smo imali povećan procenat vlage zrna, ali vjerujemo da će hektolitarska težina biti ipak odgovarajuća. Najvažnije je da nas vrijeme posluži da ječam požanjemo i lagerujemo.

Kaže šef ratarske proizvodnje na ovom poljoprivrednom dobru Dragiša Aleksić.

I na individualnim parcelama je žetva ječma u punom jeku. Zbog loših vremenskih prilika dio usjeva je polegao. Stefan Dimitrijević iz Dvorova kaže da je, zbog velikih padavina, vlaga zrna bila od 15 do 17 odsto. Ohrabren je visokim temperaturama posljednjih dana, jer će što prije završi žetvu i izbjeći povećanje troškova.

Ječam koji ima povećan procenat vlage mora u sušare. Oni koji imaju male površine pod ovom kulturom mogu nekako izaći s tim na kraj i skladištiće ga kući, ali oni koji imaju veće površine imaće i povećane troškove. To onda dovodi u pitanje isplativost ove proizvodnje.

Upozorava ovaj ratar.

Pročitajte još...   Nova kreditna linija za podršku poljoprivredicima u FBiH

Ratari su zadovoljni prinosom koji se kreće od pet do sedam tona po hektaru, ali ne cijenom ovogodišnjeg roda. Slavko Marković iz Ljeskovca kaže da je zbog ekstremnih padavina ječam izgubio na kvalitetu, ali da je, uprkos tome, cijena od 27 feninga po kilogramu nedovoljna.

Cijena je formirana prije padavina i prije žetve, mlinari određuju cijenu kako njima odgovara. Sa ovom cijenom mi smo na nuli.

Kaže Marković.

Agronomi su, s obzirom na relativno nepovoljne vremenske prilike ovog proljeća, zadovoljni kvalitetom ječma.

Stanje usjeva je na zadovoljavajućem nivou. Imamo dosta poleglog ječma zbog obilnih padavina, zbog prekomjerne količine đubriva i pojave grada u kratkom vremenskom intervalu na pojedinim lokalitetima. Ipak, u odnosu na pšenicu, ove nestabilne vremenske prilike su manje uticale na ječam, jer je ovaj usjev prošao sve fenofaze razvoja.

Kaže Đorđe Glišić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Pročitajte još...   Svinjetina će uskoro koštati kao suvo zlato

Pšenica je u fazama voštane do pune zrelosti. U maju je palo između 60 i 80 litara kiše, a kišan je bio i juni, što je dobro došlo pšenici u kritičnim fazama zrenja.

Međutim, vlaga je stvorila optimalne uslove za razvoj biljne bolesti – prvenstveno fuzarioze klasa, pa će proizvođači koji nisu obavili zaštitu imati problema i sa prinosom i kvalitetom, dok se ostali mogu nadati zadovoljavajućem rodu.

Visok prinos i dobar kvalitet zrna očekuje se i kada je u pitanju kukuruz, koji je u dobroj kondiciji na njivama na kojima su ratari obavili zaštitu od korova, međurednu kultivaciju i prihranu.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kalenderovački sir na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske

Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća