Priča o rasadniku ispod dimnjaka tuzlanske termoelektrane | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Priča o rasadniku ispod dimnjaka tuzlanske termoelektrane

“Plant je među najvećim rasadnicima u Bosni i Hercegovini”, kaže nam Adnan Hodžić iz “Planta”. Nastali iz volonterske inicijative. A danas već velika kompanija, više od decenije rade na širenju svoje proizvodnje i podrške poljoprivrednicima.

 

Cilj im je proizvodnja million sadnica ranog povrća, tri miliona sadnica za otvoreno polje i milion sadnica za zimsku proizvodnju.

Moramo mijenjati način kako naši ljudi razmišljaju o poljoprivredi, sezoni, cijenama i pristupu, govori Adnan.

U “Plantu” pokušavaju razviti nove biznis modele koji će omogućiti poljoprivrednicima da se cijelu sezonu/vegetaciju mogu baviti poljoprivredom.

Diverzifikacija je ključ, rad sa različitim vrstama/sortama, te stalno praćenje tržišta. Moramo smanjiti rizik od globalnih tržišnih kretanja, te zaštititi ulaganja. Sa USAID/Sweden FARMA II Projektom smo osigurali podršku za usvajanje novih tehnologija proizvodnje plodova jagode, proizvodnje kontejnerskih sadnica jagode. Te uveli nove sisteme za navodnjavanje i osvjetljenje. Inovacija je ključ opstanka i daljeg rasta, dodaje Adnan.

Manjak radne snage

Poljoprivreda se suočava sa manjkom radne snage i izazovima kada su u pitanju otkupne cijene. Stihijski razvoj i povećanje neke proizvodnje dovodi do prezasićenja lokalnog tržišta. Pa kada se pojavi neka ‘groznica’, kako smo imali sa malinom, smiljem, pa čak sa i sa kornišonima, vrlo brzo se dogode problemi.

Hladnjače su pune, te ukoliko nemate alternativu i oslanjate sa na jedan proizvod. Vrlo brzo se poljoprivrednik i posrednik nađe u problemu. Kupac naših proizvoda i svi koji su u lancu vrijednosti iznad proizvođača, dobro znaju koji su naši izazovi, te onda naše proizvođače i otkupljivače mogu staviti u loš pregovarački položaj oko cijene, napominje direktor “Planta”.

Kroz rad ‘Planta’ osiguravamo presadnice/rasad povrća za ranu proizvodnju u zaštićenim prostorima. Kao i za proizvodnju na otvorenom polju a tu se prvenstveno misli na presadnice paradajza, paprike, krastavca, patlidžana, lubenice, dinje i jagode.

Postavili smo model koji bi osigurao posao od ranog proljeća do kasne jeseni, kroz povezivanje različitih vrsti i sorti. Kada se razmišlja o nekim mogućnostima širenja, tu stoji i izazov razvijanja proizvodnje van sezone. Proizvodnja u staklenicima se može organizovati, ali su potrebna uvijek dodatna ulaganja, s čime dolazi i rizik za investitore. Počeli smo raditi stalnorađajuće sorte, koje imaju jedan dio prinosa i izvan sezone. Takođe, eksperimentalno smo organizovali potpuno vansezonsku proizvodnju jagode u grijanim staklenicima ali za ozbiljnije rezultate, neohodna su dalja ulaganja u nove tehnologije. Napominje Adnan.

Adnan Hodžić nastavlja raditi sa poljoprivrednicima iz cijele zemlje i šalje poruku ohrabrenja,

Od poljoprivrede se može živjeti tokom cijele godine, i to je ono što želimo prenijeti svima sa kojima sarađujemo ali moraju se uvažiti mišljenja i iskustva struke a ne sve prepustiti trgovcima. Trenutna potražnja za nekim poljoprivrednim proizvodom, ne mora da znači da svi treba da radimo taj proizvod. Prošlost kao i svi svi aktuelni ekonomski principi nas uče da je jeftino ono čega ima u velikim količinama.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM