Petak , 29 Maja 2020
Početak / Agro vijesti / Prinosi meda ispod svih očekivanja

Prinosi meda ispod svih očekivanja

Loši vremenski uslovi, kišni dani i relativno niske temperature u aprilu i maju, uticale su da prinosi zvorničkih proizvođača meda budu ispod svih očekivanja.

Proljećne kiše ugrozile su bagremovu pašu, pa će prinosi meda biti i za 90 odsto manji. Neizvjesna je i sudbina malih proizvođača.

Ovogodišnja bagremova paša potpuno je podbacila. Velike gubitke pretrpio je i Desimir Đurić iz Šepka, koji ima 70 košnica i ne pamti goru godinu.

Česti kišni dani u aprilu i maju uzrokovali su i nekontrolisano rojenje pčela, a junski dani pojavu krpelja, pa pčelari imaju pune ruke posla. Riječ je o jednoj od najtežih godina.

Za 90 posto je ova godina lošija od prošle. Mi nemamo ništa unosa ove godine. Sanduci su puni pčele, ali je problem u tome što mi nemamo hljeba unutra. Pčele nisu mogle ni odakle ništa da donesu. Medilo nije ništa.

Istakao je Radovan Stevanović pčelar, predsjednik Udruženja pčelara Zvornika “Bagrem”.

Smanjena proizvodnja meda u zvorničkom kraju ne bi trebalo da utiče na cijenu ovog proizvoda u zvorničkim trgovinama, ali će sigurno uticati na kvalitet ponude.

Imaćemo najverovatnije uvoznike koji će da ušićare, da uvezu jeftini med i nešto tako neregularno i da to prodaju ovdje narodu našem.

Zvornički pčelari se nadaju toplom ljetu kako bi zamedile šume, ali i povećanju subvencija lokalne uprave i Vlade Republike Srpske.

Izvor: RTRS

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Hercegovački med na tržištu Švedske

Agrarni fond grada Trebinja pronašao je put za izvoz meda u Švedsku koji bi u …