Prodaja bijeljinske šećerane na čekanju zbog nedostatka sudija | Agroportal.ba
Agro vijesti

Prodaja bijeljinske šećerane na čekanju zbog nedostatka sudija

Propala prodaja šećerane

Okružni privredni sud iz Bijeljine ni nakon pet mjeseci od završetka javnog poziva za prodaju Fabrike šećera nije sazvao Skupštinu povjerilaca ovog preduzeća. Sazivom bi se utvrdili dalji koraci u stečajnom postupku. Ujedno bi se razmotrile pristigle ponude za kupovinu ovog nekada strateškog preduzeća, glassrpske.

Neozbiljno i neodgovorno

Prema riječima predsjednika Odbora povjerilaca, advokata Faika Muhića, i pored mnogobrojnih zahtjeva upućenih na adresu ovog suda, kao nadležnog organa u stečajnom postupku, da sazove Skupštinu povjerilaca, to do danas nije učinjeno.

Njihovo objašnjenje je da nemaju dovoljno sudija. To je neozbiljno i neodgovorno, jer vrijeme ne radi za ovu šećeranu. Tvrdi Muhić.

Stečajni upravnik Fabrike šećera Nebojša Matić kaže da je najvjerovatnije došlo do nesporazuma. Obzirom da nadležni sudija za predmet “Šećerane” nije radila izvjesno vrijeme.

Rečeno mi je da se ona nedavno vratila. Zbog toga što 18 mjeseci nije radila mora svaki dokument detaljno pregledati. Te da će tek nakon toga sazvati Skupštinu povjerilaca. Rekao je Matić, navodeći da bi to moglo biti najkasnije do prve polovine narednog mjeseca.

Pristigle tri ponude

Nakon što je raspisan javni poziv za prodaju ovog preduzeća, ponude za kupovinu “Šećerane” do 15. juna dostavile su dvije kompanije i jedno fizičke lice. U pitanju su turska kompanija “Soltist”, vijetnamska “Sisivan” i Goran Vajkić iz Banjaluke.

Pročitajte još...   Pašalić obećao pomoć proizvođačima mesa

Turci su u svojoj ponudi naveli da su za ovo preduzeće spremni da plate 5,1 milion evra. Istakli su da spremni da obezbijede bankarsku garanciju. Te da će se tek nakon što uđu u posjed i detaljno sagledaju stanje u kom se nalaze postrojenja i oprema, izjasniti o daljoj sudbini ove fabrike.

Pročitajte još...   Proizvodnja industrijske konoplje (VIDEO)

Kada je u pitanju ponuda vijetnamske kompanije, u njoj je navedeno da su za preuzimanje akcionarskog društva spremni da plate 5 miliona evra. Zatražili su i da se, prije nego što budu uknjiženi kao novi vlasnici, država odrekne svih svojih potraživanja koje ima u ovoj fabrici.

Najmanje novca za bijeljinsku “Šećeranu” ponudio je Goran Vajkić iz Banjaluke i to 6,95 miliona KM. On je predložio da stečajni dužnik formira novo akcionarsko društvo. Gdje bi “Šećerana” u stečaju bila jedini osnivač. Funkciju Skupštine novog društva bi obavljao stečajni upravnik. Novo društvo bilo bi formirano na 14 mjeseci, s tim da bi Vajkić bio novi direktor. Kako je dalje navedeno u njegovoj ponudi, on bi u periodu od 12 mjeseci, kao novi direktor ovog društva, obezbijedio novac kojim bi isplatio povjerioce.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka